Передплата 2024 ВЗ

ДніпроГЕС і теплоелектростанції ДТЕК серйозно пошкоджені: подробиці

  • 22.03.2024, 11:45
  • 404

У найбільшу гідроелектростанцію України ДніпроГЕС вночі влучили російські ракети — в ГЕС-1 і ГЕС-2. Наразі невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2

Пожежа на ДніпроГЕС. Фото радника мера Маріуполя.
Пожежа на ДніпроГЕС. Фото радника мера Маріуполя.

Про це заявив директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Він повідомив, що одна з ракет влучила в опору, розбиті підкранові балки. Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Масштаби наслідків будуть зрозумілі протягом дня.

На місці працюють рятувальники. Вони гасять пожежі.

У пресслужбі групи ДТЕК повідомили про наслідки атак на теплоелектростанції. Там теж серйозні пошкодження. У Дніпропетровській області пошкоджені об'єкти генерації, передачі та розподілу електроенергії. Там введені екстрені відключення. Також стабілізаційні відключення світла запровадили на Донеччині, Одещині, а також на території Полтавщини, Сумщини та Кіровоградщини.

Під час масованої атаки були поранені енергетики — на одній із ТЕЦ постраждали двоє працівників. Вони шпиталізовані.

Голова «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначив, що обмеження енергопостачання діє у різних регіонах України, але переважно на лівому березі Дніпра. Це контрольовані обмеження, щоб система працювала цілісно.

Він додав, що «навіть минулої зими атаки на нашу енергосистему не були настільки великими, як цієї ночі». Кудрицький зауважив, що в енергосистемі уражені десятки магістральних об'єктів мережі. Масштаб уражень глобальний. Найважча ситуація в Харкові, там армія рф буквально намагалася знищити всі основні енергетичні обʼєкти, що живлять місто.

Аварійні вимкнення діють в 7 областях — Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській та Харківській. Енергосистема отримує аварійну допомогу з 3 країн — Румунії, Словаччини та Польщі.

Схожі новини