Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Помер один з фігурантів справи про вибухи на складах у Чехії, — ЗМІ

  • 13.03.2024, 14:40
  • 412

У Чехії пишуть про смерть у Греції одного з фігурантів розслідування про вибухи на складах зі зброєю у Врбетіце, у причетності до яких підозрюють рф

Ніколас Шапошкіков. Фото Reportéři ČT, Česká televize
Ніколас Шапошкіков. Фото Reportéři ČT, Česká televize

Колишній радянський військовий Ніколай Шапошніков, якого підозрювали у зв’язках з ГРУ і причетності до диверсії, помер у Греції, де проживав. За даними джерел, причиною його раптової смерті став серцевий напад, розтин не дає підстав припускати версії із вбивством.

Відомо, що Шапошніков із дружиною приїхали до Чехії наприкінці 1990-х років та згодом отримали громадянство. Під час подій у Врбетіце Шапошніков працював у збройовій компанії Imex Group, яка орендувала ці склади.

Слідчі, що займалися справою вибухів у Врбетіце, зацікавилися Шапошніковим близько двох років тому як особою, що потенційно могла допомагати у Чехії російським агентам Анатолію Чепізі та Александру Мішкіну (відомим як «Петров» і «Боширов»).

За неофіційними даними чеських джерел, слідчі з’ясовували, чи мав він зв’язки з генералом російських спецслужб Андреєм Аверяновим, що відповідав за елітний підрозділ 29 155, який вважають причетним до диверсії (йому ж приписують отруєння Скрипалів у британському Солсбері).

Раніше Шапошніков заперечував знайомство з Аверяновим. Чеські ЗМІ, знов таки з посиланням на джерела, повідомляли, що Шапошніков та Аверянов перетиналися у Португалії невдовзі перед першим вибухом у Врбетіце. Два роки тому донька Шапошнікова, із якою вдалося поспілкуватися журналістам, підтвердила цей факт.

Утім, невідомо, чи тодішня версія слідства досі залишається актуальною. У поліції відмовилися коментувати деталі розслідування, як і інформацію про смерть Шапошнікова.

У регіональній прокуратурі Брно також заявили, що не можуть давати коментарі.

Як відомо, Чехія у 2021 році звинуватила росію в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині країни та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих мешканців. Лише за 6 з половиною років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило рф в організації цієї диверсії.

Відтак тоді країна вислала 18 російських дипломатів, а рф у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії у москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще приблизно 70 співробітників російського посольства. Декілька країн ЄС приєдналися до вислання російських дипломатів на знак солідарності з Чехією.

Схожі новини