Передплата 2024 «Добра кухня»

Ековолонтери рятують дерева від бобрів

Члени громадської організації «Бойківські обереги» провели у Сколе незвичну весняну акцію: «одягнули» у металеву сітку стовбури дерев, які ростуть біля міського озера, улюбленого місця відпочинку містян

Ось так у Сколе захищають дерева від бобрових зубів. Фото Олекси ТРЕНИЧА і з соціальних мереж
Ось так у Сколе захищають дерева від бобрових зубів. Фото Олекси ТРЕНИЧА і з соціальних мереж

Такі дії зумовлені великою ак­тивністю… бобрів. Ці тваринки напрочуд рішуче гризуть при­бережні насадження. Чим тов­стіший стовбур, тим завзятіше беруться до роботи зубастики, залишаючи глибокі шрами на деревах. «Бронезахист» має за­хистити верби, берези, осики. «Дякуємо за допомогу Андрію Пенару, Івану Медовнику, Бог­дану Сагану, Миколі Геричу, Ми­хайлу Рорату, Олексію Треничу», — кажуть у «Бойківських обе­регах», відзначаючи охоронців природи. Їхня акція продумана: і зелені насадження збережуть, і бобрам не зашкодять.

Недавно у «Високому Замку» ми повідомляли про засилля бо­брів у Карпатах. Жили вони у го­рах років триста тому, але після бурхливої промислової діяль­ності у часи Австро-Угорщини (сплав деревини, риболовля) із Карпат бобри забралися. Лише років два тому повернулися на старі місця. Прийшли сюди з річки Дністер у Стрий, звідти в Опір, а далі розповзлися по гір­ських потічках. Одна з таких ло­кацій — сколівське озеро.

Схожі новини