Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ затримала зрадників, які допомагали окупантам на Донеччині

  • 23.02.2024, 16:15
  • 621

СБУ затримала зловмиників, які допомогли фсб контролювати майже весь інтернет-трафік у тимчасово окупованому Донецьку

Фото СБУ
Фото СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки затримали у Києві керівників підконтрольного фсб рф інтернет-провайдера із Донецька. Зловмисники співпрацюють із росією на тимчасово захопленій частині України, але намагалися «легалізуватися» у столиці нашої держави.

За даними слідства, їхній інтернет-провайдер забезпечує зв’язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію рф і так званий «силовий блок» терористичної організації «днр».

Також зрадники допомогли фсб взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку у тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема, на серверах провайдера встановлене спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє фсб моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

Насамперед загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з'єднань та ідентифікації користувачів.

Одержані відомості фсб використовує для вербування мешканців регіону та їх подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Як встановило розслідування, засновником компанії є колишній співробітник радянського кдб. Ще до початку повномасштабного вторгнення рф він разом зі своїм підлеглим переїхав з Донеччини до Києва.

Перебуваючи в столиці, вони дистанційно управляли інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію роскомнагляду.

Також за вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на тимчасово окупованій частині східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету рф «податки і збори».

Під час обшуків у помешканнях фігурантів у Києві виявили:

▪️ ⁠комп'ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам’яті, документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності;
▪️ ⁠готівку у різних валютах — 120 тис. доларів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111−2 Кримінального кодексу України.

Їм загрожує до 15 років тюрми.

Схожі новини