Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Міжнародні ЗМІ засудили блокування міжнародної діяльності Порошенка

  • 15.02.2024, 18:19
  • 871

Зірване відрядження Петра Порошенка для участі у Мюнхенській конференції з безпеки стало темою у міжнародних медіа. ЗМІ повідомляють, що п’ятий президент, який отримав запрошення від Голови конференції Крістофа Гойсгена і мав виступити на одному із заходів, не може прибути до Мюнхена через політичні мотиви і порушення демократичних принципів з боку влади

Петро Порошенко. Фото "ЄС"
Петро Порошенко. Фото "ЄС"

Як пишуть видання, Петра Порошенка не випускають з України під приводом «загрози для життя». Утім, нагадують ЗМІ, це вже не перший випадок, коли п’ятому президенту блокують міжнародну діяльність.

Як зазначає європейське видання Euractiv, йдеться про «небезпечну тенденцію зловживання воєнним станом і воєнним часом для ліквідації політичної опозиції, незалежності антикорупційних інституцій, незалежного правосуддя, незалежних ЗМІ та журналістських розслідувань».

«Борючись з диктатурою путіна, Україна не повинна сама стати диктатурою. Не ігноруйте і не закривайте очі!» — цитує видання заяву Петра Порошенка.

1 грудня минулого року влада України заборонила Порошенку відвідувати Варшаву та США, нагадує видання.

У Мюнхені Порошенко також мав взяти участь у трансатлантичному форумі ХСС «Як захистити вільний світовий порядок від екстремізму та авторитаризму» за участі прем'єр-лідера Баварії та голови ХСС Маркуса Зьодера, голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та генсека НАТО Єнс Столтенберга.

Зовнішньополітичний радник Порошенка Костянтин Єлісєєв повідомив Euractiv, що у п’ятого президента запланована низка двосторонніх зустрічей на високому рівні в Мюнхені, зокрема з прем'єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, а також з кількома американськими республіканцями, зокрема з головою Комітету з розвідки Конгресу США Майком Тернером.

«Щоразу, коли запланована закордонна поїздка Порошенка, це стає питанням для розгляду в Офісі президента», — сказав Єлісєєв.

Він зазначив, що коли в грудні минулого року Порошенку заборонили їхати до Варшави та Вашингтона, Офіс президента скористався Службою безпеки України, щоб «пояснити» причини заборони.

«Тоді говорили, що потенційна зустріч президента Порошенка з прем'єр-міністром Орбаном має бути використана російською пропагандою проти України. Це виявилося неправдою та брехнею настільки, наскільки сам офіс президента поспішив на власні зустрічі з Будапештом», — сказав Єлісєєв, колишній посол України в Брюсселі.

Орбан справді зустрівся із Зеленським, і вони обмінялися кількома словами на церемонії інавгурації Хав'єра Мілея, нового президента Аргентини, у Буенос-Айресі 12 грудня, нагадують у ЗМІ.

Як прокоментував міжнародний резонанс народний депутат Ростислав Павленко, «Україна платить зависоку ціну за дрібʼязковість і упередженість президента Зеленського і його Офісу. І забезпечення військ, і підтримка критичних бюджетних виплат напряму залежать від допомоги партнерів. Без цього не вистояти проти ворога, що багатократно переважає. А рішення про допомогу формуються під впливом громадської думки західних країн».

«Останній тиждень провідною темою світових ЗМІ був конфлікт політичного керівництва України з військовими, ревнощі Зеленського до Залужного. Вчора влада підкинула новий сюжет скептикам щодо України. Знову у робоче відрядження не випустили лідера опозиції Петра Порошенка. Від Угорщини до країн Латинської Америки, від Іспанії до Болгарії медіа обговорюють, чому знову не випустили Порошенка. Це при тому, що демократія, парламентський плюралізм і повага до опозиції - серед ключових вимог для вступу України до ЄС і для отримання допомоги. Про це прямо заявив під час свого візиту до Києва Жозеф Боррель, це прямо написано в рішенні Євроради. Й вже сьогодні іспанські, німецькі, інші європейські медіа пишуть про те, що Порошенку знову блокують діяльність, і ревнощі влади. Україна втрачає авторитет і репутацію. А кожен день зволікання з допомогою, про яку не домовилися, оплачується життями і кровʼю українців», — зауважує Павленко.

Схожі новини