Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Які продукти зберігають здоров’я зубів

  • 08.02.2024, 19:00
  • 703

Жирна риба, м’ясо та зелень — продукти, що зміцнюють зуби

Лікарі-стоматологи рекомендують вживати сир, оскільки серед молочних продуктів у ньому найбільша кількість кальцію, необхідного для міцності зубів. Причому сир потрібно їсти перед кислою їжею: на зубах утворюється плівка, що захищає емаль. Також кальцій міститься у кунжуті, а в жовтку — вітамін D, необхідний для засвоєння цього мінералу.

Дуже корисні для зубів море­продукти — вони мають бути у ра­ціоні. Це скумбрія, тріска, минтай, лосось, що містять багато фтору, який є важливим елементом для здоров’я зубів. В організм пови­нен надходити і фосфор з жирних сортів м’яса та риби, в яких міс­тяться й необхідні організму жирні кислоти Омега-3, що знижують рі­вень запальних та руйнівних про­цесів, роблячи ясна міцнішими.

Необхідно також регулярно вживати зелень, яка містить віта­міни D і С. Крім того, вітамін С — антиоксидант, що зміцнює судини та зменшує запалення. Ця речо­вина сприяє виробленню колаге­ну, який запобігає хворобі паро­донту. Листові овочі допомагають ретельно очищати зуби та ясна.

Селера, огірки та морква осо­бливо корисні для зубів дітей, тому що сприяють формуванню прикусу. До того ж вони багаті на вітаміни, А і D, стимулюють утво­рення слини і покращують омив­ність поверхні зубів. А горіхи, хлібні вироби з борошна грубого помелу, соя сприяють фізіологіч­ному очищенню зубів.

Валентина Миколів.

Схожі новини