Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна планує виробляти дрони-камікадзе, подібні до російських, — міністр

  • 08.02.2024, 08:30
  • 316

Україна хоче запустити серійне виробництво дронів-камікадзе, подібних до російського ZALA Lancet з дальністю до 40 км

Фото ілюстративне із сайту Мілітарний
Фото ілюстративне із сайту Мілітарний

Про це розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що зараз Україна готує запуск ринку компаній, які виготовляють дрони по типу «Ланцет».

"У діапазоні до 20 км у нас є велика кількість коптерів, які застосовують, FPV-дронів. Та вночі зараз досить важко знайти ціль у діапазоні 20 км, і ми це бачимо по статистиці. Нам потрібно вражати на 40 км. Дрони за типом Lancet досить високотехнологічні, і знадобилося пів року, щоб розігнати ринок у цьому напрямку. Зараз на радарах є певна кількість компаній, і ми тестуємо продукти", — пояснив Федоров.

Він додав, що перші контракти щодо виробництва аналога Lancet вдастся укласти у найближчі тижні. На поле бою нові безпілотники потраплять незабаром після цього.

«Уже є бойові застосування, але поки що це одиниці. Мені важко назвати конкретні дати, але, гадаю, протягом двох місяців інформація вже почне з’являтися у російських пабліках — як палають їхні танки», — наголосив міністр.

Lancet є одним з найбільш ефективних російських безпілотників на фронті. Ці дрони переважно використовують для знищення або пошкодження великих та важливих цілей: систем ППО чи артилерії. Ці БпЛА випускають у двох версіях: важкій — це «Ланцет-3» вагою 12 кг, а також зменшеній легкій — «Ланцет-1» вагою 5 кг.

Схожі новини