Передплата 2024 «Добрий господар»

Їх могли використовувати для ворожіння: на скелях Кенії знайшли стародавні ігрові дощечки

  • 04.02.2024, 18:50
  • 407

У Кенії знайшли «аркаду» стародавніх ігрових дощок Манкала, які висічені у скелях. Їх могли використовувати як інструмент для ворожіння, ритуал збору врожаю або метод записів

Фото Вероніки Ваверу
Фото Вероніки Ваверу

Дощечки знайшла археологиня Вероніка Ваверу, яка здійснює польові дослідження у Кенії.

Манкала походить від арабського слова Naqala, що означає «рухатися». У грі користувачі «сіють» і «захоплюють» насіння. Приклади цієї гри також знаходили у єгипетських руїнах, датованих 1400 роком до нашої ери. Вони були висічені на дахах храмів у Мемфісі, Фівах і Луксорі.

Попри те, що гра Манкала налічує тисячі років, вона досі є популярною на Близькому Сході та в Африці.

За даними дослідників, найдавніша дошка з манкали була виявлена ​​на неолітичному місці Айн-Газаль в Йорданії та датується приблизно 5870 роками до нашої ери.

Недавнє відкриття зробили після повідомлення про те, що туристи виносять доісторичні ручні сокири з місця у приватній зоні збереження дикої природи.

Під час дослідження цього місця Вероніка Ваверу виявила «аркаду» стародавніх ігрових дощок Манкала, висічених на скелі.

Ваверу помітила кілька неглибоких ям, пробурених у скелі. Кілька ям уже перетворилися на плями через ерозію. Інші були доволі глибокими. Різний ступінь ерозії ям свідчив про те, що вони були створені в різний час.

Це відкриття спонукало археологиню на припущення, що давні люди використовували їх для гри Манкала.

«Ця долина повна ігрових дощок, наче стародавня аркада. Враховуючи ерозію деяких дощок, я вважаю, що люди грали там в ігри дуже давно», — додала вона.

На цьому місці також є 19 могильників, побудованих громадами пастухів, які населяли регіон 5 тисяч років тому. Археологиня переконана, що ці речі можуть бути пов’язані між собою.

За даними Ваверу, аналіз ДНК-матеріалу, який знайшли у курганах, може вказати на те, як поховані в них люди пов’язані з нашими сучасниками.

Схожі новини