Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Арестович виїхав з України завдяки листу розвідки, — розслідування

  • 01.02.2024, 13:25
  • 630

Колишній позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович виїхав за кордон завдяки листу Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Наразі він перебуває у Нью-Йорку

Олексій Арестович. Фото ОПУ
Олексій Арестович. Фото ОПУ

Про це пише NGL.media.

Олексій Арестович виїхав 4 вересня минулого року у Польщу через пункт пропуску Краківець-Корчова на підставі листа Головного управління розвідки МО України.

Раніше Олексій Арестович неодноразово виїджав за кордон, та повертався в Україну. Зокрема, на початку травня 2023 року він також виїхав через Краківець завдяки листу ГУР і повернувся в країну лише наприкінці червня, провівши за межами країни майже півтора місяці.

Від початку вторгнення рф у лютому 2022 року, окрім двох вказаних випадків, Арестович виїзджав за кордон ще сім разів на підставі рішень голови ДПСУ, як радник Офісу президента тощо. ці виїзди тривали не довше дев’яти днів.

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) відмовилася надати журналістам офіційну інформацію про підстави для виїзду Арестовича, бо «інформація про перетинання державного кордону особою стосується її приватного життя».

Представники ГУР не відповіли на запитання NGL. media протягом двох тижнів. Журналісти також звернулися з проханням про коментар до Олексія Арестовича через приватні повідомлення у кількох месенджерах, але на момент публікації відповіді не отримали.

У травні минулого року завдяки такому ж листу ГУР, як з’ясували «Схеми», з країни виїхав депутат Київської міськради Владислав Трубіцин — за три дні до засідання Вищого антикорупційного суду, де мали розглядати його справу за звинуваченням у хабарництві. «Такий лист був виданий на прохання іншої структури складової сектору сил безпеки і оборони України в рамках міжвідомчої взаємодії з цією структурою і на їхнє офіційне звернення. Наразі я не можу назвати цю структуру, можливо, ця інформація може бути оприлюднена пізніше», — туманно пояснював причини видачі такого листа представник ГУР Андрій Юсов.

У листопаді минулого року Арестович заявив, що у нього конфлікт з Офісом президента, і що на нього чинять політичний тиск.

«Я маю кілька міжнародних форумів, на яких я ключовий спікер. Тобто маю формальний привід перебувати за кордоном. Але, як ви розумієте, коли секретар РНБО і депутати від правлячої партії звинувачують тебе у тому, що ти російський шпигун, і обіцяють посадити, це жодною мірою не сприяє поверненню», — заявив він в інтерв'ю російській «Медузі», відмовившись назвати країну свого перебування. Пізніше його бачили у Відні, Нью-Йорку та Варшаві.

З одного із останніх його інтерв'ю, опублікованому 24 січня, відомо, що наразі Олексій Арестович живе у Нью-Йорку. Уникаючи деталей, він заявив, що виїхав з України законно.

«У мене зараз в Європі ще два проекти. Коли їх закрию, тоді поїду в Україну. Я дуже хочу додому», — відповів він на запитання про повернення.

Схожі новини