Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США та Німеччина проти швидкого запрошення України до НАТО, — ЗМІ

  • 31.01.2024, 18:35
  • 584

Штати та Німеччина наполягають на відтермінуванні запрошення України у НАТО на майбутньому саміті у Вашингтоні

Фото із сайту Укрінформ
Фото із сайту Укрінформ

Тим часом Україна та її східноєвропейські союзники хочуть, щоб запрошення в Альянс надійшло якнайшвидше, але Вашингтон і Берлін насторожені до цього.

«Україна та деякі з її найрішучіших прихильників підштовхують НАТО до офіційного запрошення України стати членом військового альянсу під час великого майбутнього саміту, але їхнім зусилля перешкоджають Штати та Німеччина», — йдеться у джерелі.

У США та Німеччині, які є найбільшими донорами військової та економічної допомоги Україні, вважають, що скоро необхідно зосередитися на продовженні постачання Україні зброї та боєприпасів.

На їхнє переконання — зарано розпочинати процес прийняття України до НАТО, допоки триває війна з Росією. Вступ України може спровокувати конфлікт НАТО з РФ через українські окуповані території.

Проте, в цілому, у перспективі вони згодні на вступ України до НАТО.

Інші прихильники членства України в НАТО вважають, що швидший вступ до Альянсу буде дешевшим у довгостроковій перспективі, ніж нинішня стратегія Заходу щодо постачання зброї та боєприпасів Києву.

«Затримки з переходом до членства (в НАТО — ред.) коштують не тільки Україні, але й дорого коштують Альянсу», — сказав посол Естонії у США Крістіян Прікк.

Серед найбільш затятих прихильників термінового запрошення України до НАТО — Андерс Фог Расмуссен, колишній прем'єр-міністр Данії та попередник генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

«Дуже часто я чую аргумент, що ми не можемо запросити Україну вступити до НАТО, поки триває війна. Я думаю, що це надзвичайно небезпечний аргумент, тому що він де-факто дає Путіну право вето на НАТО і дає йому стимул продовжувати військові дії в Україні на невизначений термін», — наголосив він.

Та Польща, Чехія та країни Балтії вважають, що лише членство України в НАТО переконає рф пригальмувати вторгнення та покласти край війні.

Журналісти вважають, що отримати згоду більш ніж 31 члена НАТО на прийняття України, ймовірно, буде експоненціально складніше і може тривати роки.

За даними деяких експертів, якщо Штати займуть рішучу позицію щодо сприяння членству України в Альянсі, то принаймні більшість інших членів НАТО, які наразі вагаються щодо цього, наслідуватимуть їхній приклад.

Схожі новини