Передплата 2024 «Добрий господар»

На Донеччину доставили колеса для військових

  • 21.10.2023, 12:45
  • 603

«Трохи шумно, трясе, але як може бути інакше, якщо їдеш 120 кілометрів на годину в броньованій машині», — так описав Петро Порошенко поїздку фронтовими дорогами Донеччини на американському військовому автомобілі «Хамві»

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

З березня 2015 року, після початку російської агресії, партнери із США ти Литви передали сотні цих військових автівок у різних модифікаціях — і броньованих, і неброньованих. 25 березня 2015 року, літаком С-5 U.S. Air Force в Україну прибула перша партія з 10 броньованих автомобілів HMMWV.

За ці роки переконатись у надійності, високій прохідності «Хамві» змогли і прикордонники, і Нацгвардія, і десантура, і морпіхи, і військові медики. Броньовані версії «Хамві» точно врятували не одне життя — експерти кажуть, що машина витримувала і снайперські постріли 12-го калібру, і осколкові ураження 80-го та 120-го калібру.

Але величезною проблемою для техніки, яка долає воєнне бездоріжжя і водні перешкоди, перевозить штурмові групи чи поранених, є зношені та пошматовані колеса. Разом з волонтерами Порошенко привіз у кілька бригад ремонтну техніку, пересувну станцію шиномонтажу і найголовніше — гуму для позашляховиків «Хамві».

Військовий водій, який вправно керує «Хамві» на швидкості 75 миль за годину, каже: «Шини — це великий дефіцит. Їх ніде немає, ніде не візьмеш. У продажу їх немає, так само як і дисків. Так що це допомога дуже сильна».

«Хамві» — це символ допомоги наших американських партнерів. І от ми на цьому «хамері» в Донецькій області проводимо таємне переміщення в одну з важливих позицій. Я хочу скористатися цією можливістю для того, щоб подякувати нашим десантникам, нашим військовослужбовцям, нашим воїнам. Сьогодні це рекордна кількість бригад, яким ми надали допомогу. Це і 77-ма, 25-та, 79-та бригади ДШВ, це і 44-та бригада, 113-та бригада ТрО, і два окремих розвідбати. А ще дуже важливо, що за вчора було знищено орків 1380. Так буде з кожним, хто прийшов на нашу землю вбивати наш народ, захоплювати нашу землю. Нічого в них не вийде", — наголошує Петро Порошенко.

«Я пишаюся нашими воїнами. Хочу наголосити, що ми маємо обʼєднатися навколо ЗСУ. Слава нашим воїнам. Слава Україні. І слава нашим партнерам, які дають таку техніку», — говорить Порошенко.

Схожі новини