Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США знали, що ХАМАС готує атаку, — CNN

  • 14.10.2023, 19:55
  • 754

Спецслужби Штатів задовго до дня масштабного нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль мали інформацію, що угруповання, ймовірно, готується до атаки

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Американська розвідка оголошувала щонайменш дві оцінки, що частково базувалися на розвідданих від Ізраїлю, з попередженням для Білого дому про наростаючий ризик ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Оновлення від 28 вересня попереджало, що ХАМАС готується до ракетних обстрілів Ізраїлю.

Повідомлення 5 жовтня від ЦРУ загалом попереджало про наростаючу ймовірність якихось насильницьких дій з боку ХАМАС.

6 жовтня американські посадовці отримали інформацію про незвичайну активність угруповання, що, як згодом стало зрозуміло, було фінальною підготовкою до нападів 7 жовтня.

Однак, у жодній із доповідей не було тактичних деталей чи вказівок на масштаби і жорстокість майбутнього нападу.

Досі невідомо, чи цими оцінками розвідки ділилися з ізраїльською стороною.

Ще один посадовець з арабської країни на Близькому сході сказав, що з їхньої столиці неодноразово сигналізували посадовцям в Ізраїлі та США, що невдоволення серед палестинців досягає вибухового рівня, і у ХАМАС є серйозна зброя, але ці сигнали сприйняли недостатньо серйозно.

У неофіційних розмовах чинні й колишні співробітники американської розвідки та члени Конгресу з доступом до брифінгів розвідки відкидають потенційні звинувачення у тому, що США мали би попередити Тель-Авів про загрозу, пояснюючи це тим, що багато розвідданих про Газу все одно надходить через Ізраїль, і американці довіряють професіоналізму ізраїльських спецслужб.

Ці співрозмовники також припускають, що одна з причин, чому ХАМАС вдалося заскочити Ізраїль зненацька — планування усього цілковито офлайн під час особистих зустрічей, що не дозволило помітити і перехопити інформацію. Крім того, припускають, що ізраїльська сторона навіть з доступними даними недооцінила, яку загрозу угруповання може становити.


Джерело: CNN

Схожі новини