Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Придністров'ї затримали російського агента

  • 06.10.2023, 12:40
  • 415

Контррозвідники СБУ вивели з території окупованого Придністров'я громадянина України, який працював на фсб та намагався вербувати мешканців Одещини

Фото СБУ
Фото СБУ

Агент фсб мав завдання створити агентурну мережу на півдні України. Так, він намагався дистанційно вербувати мешканців Одещини, зокрема 1 і правоохоронців.

«Щоб вивести російського агента на територію нашої держави, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови щодо її «згоди» на співпрацю з ворогом. За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати «кандидатку».

Оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його «на гарячому», — йдеться у повідомленні.

Агентом фсб виявився громадянин України, який на початку 90-х виїхав до Молдови та воював на боці так званої «ПМР».

Пізніше він став снайпером у складі підконтрольного рф підрозділу «внутрішніх військ Придністров'я». Потім фігурант отримав «підвищення» і був призначений командиром групи 17-го загону спецпризначення «Едельвейс» МВС рф. У лавах російського спецназу він брав участь у бойових діях на території Дагестану та Чечні.

«У 2014 році він прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь рф, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями. Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до фейкової «ПМР», де у 2019 році для виконання завдань фсб був завербований Сергієм Затикою та Денисом Марусіком — представниками місцевого «мдб». Тоді він отримав оперативний псевдонім «Скіф», пройшов інструктаж, а вже у 2023 році приступив до виконання ворожих завдань.

Серед пріоритетних напрямків його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідданих про дислокацію та переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні України. Також він планував здобути інформацію про особливості роботи та переліку основних завдань, які виконують українські спецслужбісти в регіоні", — додали в СБУ.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою, чоловіку загрожує довічне ув’язнення.

Також тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його «кураторів» з фсб.

Схожі новини