Передплата 2024 ВЗ

Померти стало трохи дорожче

Вартість копання могили зросла на 150 гривень

Виконавчий комітет міськради підвищив плату за поховання й ритуальні послуги у Львові. Деякі види ритуальних послуг дорожчають на 15%-50%.

Зокрема, на 15% збільшили вартість послуг із копання могили й захоронення (плюс 150 гривень), а також послуг з підзахоронення та запаювання цинкової труни. Тож зараз вартість копання могили стартує від 559 гривень, а якщо ґрунт замерзлий — від 2097 гривень. Запайка цинкової труни довжиною понад два метри за новими тарифами коштує 1316 гривень.

У Ратуші кажуть, востаннє тарифи на ритуальні послуги у місті встановлювали 2020 року. З того часу мінімальна заробітна плата зросла на 41,8%, а розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб — на 27,7%. Також зросла вартість паливно-мастильних матеріалів — з 26,55 грн за літр бензину до 46,77 грн. У ЛКП «Муніципальна обрядова служба», яка займається похованнями, не вистачало обігових коштів на покриття витрат. Для того, аби підприємство могло надавати якісні послуги і надалі, вирішили переглянути тарифи.

Рішення про підвищення тарифів на ритуальні послуги і поховання пройшло експертизу та усю регуляторну процедуру.

У ЛКП «Муніципальна обрядова служба» «ВЗ» відповіли, що за останній рік кількість поховань у Львові зменшилася. Якщо порівнювати вересень цього року і минулого року, то в місті мінус сто поховань.

Схожі новини