Передплата 2024 «Добра кухня»

«Театр — мистецтво нескорених»

Під таким гаслом пройде цьогорічний Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев», який триватиме у Львові з 5 по 10 жовтня

Фото з архіву ВЗ
Фото з архіву ВЗ

Цього року фестиваль «Золотий Лев» триватиме лише шість днів, а не два тижні, як було раніше. І з безпекових міркувань не буде традиційної театралізованої ходи, якою завжди відкривали фестиваль і до якої за багато років існування фестивалю звикли львів'яни й гості міста.

Крім українських театрів, до Львова приїдуть театральні колективи з Франції, Чехії, Данії. За словами організаторки фестивалю Ксенії Федоришиної, ширше будуть представлені саме українські театри. Свої вистави покажуть театри з Києва, Вінниці, Луганська, Херсона, а також львівські театри — ім. Леся Курбаса, ім. Марії Заньковецької, «Воскресіння», театр «ОКО» та Театр ляльок, шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах».

«Український театр існує навіть у такі складні часи, він розвивається у мистецькому плані, має дуже важливу місію емоційного відновлення, — аргументує таке рішення Ксенія Федоришина. — Гасло цьогорічного фестивалю „Театр — мистецтво нескорених“ і спрямований він на героїзацію боротьби українського народу, на те, щоб висвітлювати цю війну і те, як ми рефлексуємо на трагічні події. Коли ми почали прийом заявок на участь у фестивалі, то отримали дуже багато пропозицій саме з виставами-рефлексіями на воєнну тематику».

Ксенія Федоришина (зліва) розповідає про фестиваль "Золотий Лев". Фото автора
Ксенія Федоришина (зліва) розповідає про фестиваль "Золотий Лев". Фото автора

Крім вистав, під час фестивалю відбудеться також дискурс на тему «Війна і театр: реалії і можливості» за участі представників театральної спільноти з різних міст України, майстер-клас з акторської майстерності для дітей, кураторська екскурсія павільйоном Празького квадрієнале 2023 «Сад живих речей» з Богданом Поліщуком.

На пресконференції з нагоди відкриття фестивалю «Золотий Лев», крім Ксенії Федоришиної, був також актор театру «Воскресіння», військовий медик-водій і волонтер Володимир Чухонкін. Він подякував ЗСУ за те, що ми маємо змогу жити й творити, а також підкреслив, що волонтерська допомога дуже важлива й необхідна для захисників і майбутньої Перемоги України. «Війна у нас почалася не в лютому минулого року, а значно раніше, — сказав Володимир Чухонкін. — Ще під час фестивалю „Золотий Лев“ у 2015 році я попросив світлої пам’яті Ярослава Федоришина помогти зібрати кошти на автомобіль для військових. І з того часу почався волонтерський процес нашого театру і фестивалю. Я є головою Благодійного фонду „Майбутнє держави“, ми збираємо цільові кошти і конкретно співпрацюємо з комбатами кількох батальйонів, які знають потреби фронту. Зараз дуже потрібні дрони…». Також Володимир подякував закордонним театральним колективам, які погодилися приїхати на наш фестиваль в часі війни.

Тож, крім перегляду вистав, глядачі матимуть змогу долучитися до збору коштів на потреби ЗСУ.

Схожі новини