Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жінкам-медикам необхідно стати на військовий облік до кінця 2026 року, — МОЗ

  • 27.09.2023, 14:35
  • 982

Однак суттєвих змін для них із 1 жовтня не буде

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак жінки із медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік.

Однак обмежень на перетин державного кордону для них з 1 жовтня немає.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Із 1 жовтня нічого не зміниться. Медичні професії для жінок і фармацевтична освіта для жінок з часів Незалежності підпадали під перелік тих спеціальностей, які входили до військового обліку і який затверджувався наказом міністра оборони. Тому змін не відбувається, окрім тих, які зробила Верховна Рада, вносячи зміни в закон про військовий облік. Медичні професії виокремили вже прямо в законі, зазначивши, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік, а також і інші спеціальності, які визначені у переліку, затвердженому наказом Міністерства оборони», — пояснив Ляшко.

Уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою до кінця 2026 року мають стати на облік у центрах комплектування, нагадав міністр.

Він наголосив, що до постанови уряду, яка регулює перетин державного кордону, поки що змін щодо жінок з медичною та фармацевтичною освітою немає.

«Обмеження щодо жінок з медичною або фармацевтичною освітою можуть застосовуватися тільки тоді, коли такі жінки перебувають на державних посадах, в центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад», — пояснив Ляшко.

Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, на жінок з медичною освітою можуть поширюватися обмеження щодо перетину державного кордону. Інших змін немає і не планується, наголосив міністр.

Ляшко зазначив, що кожен суб'єкт господарювання має у структурі людину, яка веде мобілізаційний облік.

«Є певні списки, які ділять на категорії: офіцерський, старшинський, рядовий склад. Ці дані передають до центру комплектувань. Тому зараз є законодавча вимога, є встановлений порядок, є певна інструкція Міністерства оборони, що повинні всі зробити, за якою формою подати ці документи», — додав Ляшко.

Схожі новини