Передплата 2024 «Добра кухня»

78% українців вважають Зеленського відповідальним за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях (ОПИТУВАННЯ)

  • 11.09.2023, 13:20
  • 1 654

78% респондентів вважають, що президент України відповідальний за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджуються із цим лише 18% опитаних

Володимир Зеленський. Фото із мережі
Володимир Зеленський. Фото із мережі

Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 9 по 15 серпня 2023 року.

В інтерпретації результатів вказано, що українці старшого віку більш вимогливі до президента, ніж молодь. Якщо серед опитаних віком 18−29 років 70% погоджуються з тезою, що глава держави несе відповідальність за корупцію, то серед людей віком 60+ частка критично налаштованих зростає до 81%. Інших суттєвих відмінностей — за матеріальним становищем чи регіоном проживання — немає.

Згідно з опитуванням, у серпні 2023 року більше половини опитаних (55%) погоджувалися з тезою, що військова допомога Україні має надаватися закордонними партнерами за умови ефективної боротьби з корупцією.

Найбільше таке бачення взаємодії України з іноземними партнерами поділяють мешканці західних і центральних областей: 60,6% та 61,1% відповідно. На півдні ж лише 47% опитаних підтримують тезу про те, що боротьба з корупцією є передумовою військової допомоги. Найбільше опонентів цієї тези проживає у східних областях — 40%.

Окрім того, у серпні 2023 року більше половини (52,5%) опитаних висловили думку, що зараз можна критикувати владу за корупцію і не згодні з тим, що така критика дестабілізує країну та зменшує довіру закордонних партнерів.

Згідно із опитуванням, корупцію громадяни сприймають як найбільшу перешкоду для розвитку підприємництва у країні. Це зазначили 47% опитаних. Для порівняння: 37% назвали найбільшою перешкодою руйнування, завдані війною, 36% - неадекватну систему податкового адміністрування і контролю, 36% - слабку підтримку з боку держави. Показово, що проблеми, які напряму залежать від якості державного управління, посідають три з чотирьох перших позицій, які, на думку українців, заважають розвитку підприємництва.

Водночас наступними за негативним впливом на підприємництво є відтік фахівців і підприємців за кордон (29%) та відтік працівників за кордон (28%).

Схожі новини