Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща не починала висилати українських чоловіків із країни: пояснення

  • 04.09.2023, 17:20
  • 1 700

4 вересня у ЗМІ та у соцмережах з’явилася інформація із посиланням на матеріал Rzeczpospolita про те, що Польща нібито почала екстрадувати громадян України призовного віку

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про

Однак у статті хоча і пишуть про те, що Польща видворила кілька українців, та йдеться про чоловіків, які переправляли нелегальних мігрантів, а не втікачів від мобілізації.

У тексті Rzeczpospolita, на який покликаються у медіа, згідно з даними Прикордонної служби Польщі, із 24 лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року до країни в'їхали майже 2,87 мільйона українців від 18 до 60 років, а виїхали — майже 2,8 мільйона.

Водночас щодо нібито екстрадиції ухилянтів — в статті згадують лише заяви кількох українських посадовців та політиків про таку можливість у майбутньому.

Видання вказує, що у Польщі може перебувати орієнтовно 80 тисяч чоловіків-українців, які потенційно підлягають мобілізації. І інспектор Маріуш Цярка, речник Головного управління поліції, пояснив польським журналістам — аби екстрадувати їх, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них. Після цього польські правоохоронці матимуть право затримати цих людей, але в кожному випадку щодо екстрадиції вирішуватиме суд.

Схожі новини