Передплата 2024 «Добрий господар»

В озері знайшли затонулий корабель, якому понад 150 років

  • 03.09.2023, 17:00
  • 784

У озері Мічиган у Вісконсині дослідники виявили корабель із уламками посуду, який затонув у 1881 році

Фото зі сайту The New York Times
Фото зі сайту The New York Times

Відомо, що корабель збудували у 1867 році, і його використовували для торгівлі зерном на Великах озерах.

Затонулу знахідку виявили дослідники корабельних аварій Брендон Бейллод і Роберт Джек на глибині близько 82 метрів — за 16 км від берегової лінії Алгоми штату Вісконсин.

Так завершилися дворічні пошуки маловідомого судна під назвою «Тринідад». Після будівництва моряки використовували його для перевезення вантажів між Мілуокі, Чикаго та Освего, Нью-Йорк.

«Багато цих шхун було побудовано для однієї речі. І це було для того, щоб зробити мільйонерів», — сказав Бейллод.

Наразі відомо, що власники погано обслуговували це судно. Тому «Тринідад» страждав від постійних витоків. За наявними даними, капітан Хіггінс якось приштвартував цей човен у Порт-Гуроні посеред подорожі, бо не вірив, що воно витримає осінній шторм.

Він чекав аж до весни, щоб продовжити плавання. Саме під час цієї подорожі корабель почав набирати воду, а згодом — затонув. Капітан з командою вижили.

Дослідники вирішили знайти цей артефакт, адже капітан Хіггінс надав детальну інформацію про місце, де корабель перебував востаннє. За допомогою гідролокатора вони й виявили корабель.

Щоб з’ясувати, чи це те саме судно, Бейллод і Джек звернулися до підводного археолога Вісконсінського історичного товариства Тамари Томсен, яка ретельно обстежила місце.

«Ми були приголомшені, побачивши, що не тільки рубка все ще була на ній, але й усі шафи з усім посудом, складеним у них, і всіма речами екіпажу», — підсумував пан Бейлод.

Бейлод сподівається, що уламки корабля додать до Національного реєстру історичних місць наступного року.

Схожі новини