Передплата 2024 «Добрий господар»

САП та НАБУ оголосили про підозру олігарху Жеваго

  • 03.08.2023, 18:20
  • 755

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру у наданні хабара голові та суддям Верховного суду власнику групи «Фінанси та кредит» олігарху Костянтину Жеваго

Костянтин Жеваго. Фото із мережі
Костянтин Жеваго. Фото із мережі

Про це передає пресслужба САП.

Правоохоронці встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи «Фінанси і кредит» з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовували як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді.

Адвокат виконав роль «посередника» в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена.

У 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Однак їм було відмовлено в задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

«Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом „бекофісу“ у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн доларів США — суддям Верховного Суду, решта — як „оплата“ посередницьких послуг)», — додали в САП.

19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

15 травня Голову ВС і адвоката було викрито «на гарячому» під час отримання другого траншу хабара — 450 тисяч доларів.

У САП зазначили, що зважаючи на те, що Жеваго на момент вчинення злочину і на теперішній час перебуває на території Французької Республіки, про підозру йому повідомили у межах міжнародної правової допомоги.

Схожі новини