Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині затримали блогера: він перешкоджав роботі ЗСУ

  • 25.07.2023, 11:20
  • 1 337

Спецслужбовці затримали 40-річного блогера Мар’яна Чаву, зокрема тому, що його звинувачують у перешкоджанні діяльності Збройних Сил

Марʼян Чава. Скрін із мережі
Марʼян Чава. Скрін із мережі

Відомо, що у червні Чава потрапив під приціл правоохоронців, коли нагрубіянив працівникам територіального центру комплектування, зняв це на відео й опублікував у мережі. Якщо його провину доведуть у суді, йому доведеться відсидіти за ґратами від 5 до 8 років.

Повідомили про те, що блогера затримали співробітники Служби безпеки, західні журналісти з посиланням на власні джерела. Ймовірно, силовики уже здійснили обшуки за місцем проживання Чави у Дрогобичі.

Він почав конфліктувати з працівниками ТЦК, коли ті вручали повістки громадянам. Разом з тим він називав злочинцями військових, що були поранені на фронті та почали працювати в центрах комплектування.

Так званий блогер заявляв, що саме завдяки його податкам захисники отримують зарплату. Він заважав їм виконувати роботу, намагався їх прогнати й навіть погрожував викликати слідчо-оперативну групу.

Також можливо, що розслідування триває за частиною 1 статті 114 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період. Санкція статті передбачає позбавлення волі від п’яти до восьми років.

Сам затриманий називає себе правозахисником, адвокатом і блогером. Він має ютуб-канал «Знай свої права» зі 120 тисячами підписників, телеграм-канал та інші соцмережі. Зокрема, ледь не кожне його відео принижує працівників ТЦК.

Як відомо, Чава є прихильником теорій змов та проти вакцин. Наприклад, на його думку, в Україні немає війни, не існують державні органи, органи місцевого самоврядування, та немає поняття «громадянин».

Схожі новини