Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Протестувальники на «Книжковому Арсеналі» вимагають відставки міністра культури Ткаченка

  • 23.06.2023, 17:15
  • 990

Міністр культури України Олександр Ткаченко прийшов на другий день фестивалю «Книжковий Арсенал». Тим часом відвідувачі «Арсеналу» прийшли з плакатами із закликами про його відставку

Фото Суспільного
Фото Суспільного

Люди тримали плакати з написами: «Ткаченко знищує культуру», «Нам не потрібен міністр-малорос», «Ганьба», «Розграбовані музеї = бездіяльність Ткаченка», «Ткаченко, геть з посади».

Працівниця «Довженко-Центру» Марія Фіцджеральд зазначила, що міністр сказав протестувальникам, що він їх бачить, та запропонував поговорити після заходу, а поки що — опустити плакати, щоб руки не втомлювалися.

«„Не втомимося“, загомоніли люди», — написала Марія.

Відомо, що під час роботи Ткачеенка на посаді глави Мінкульту його неодноразово критикували щодо його політики. Наприклад, він був проти закриття музею Булгакова у Києві, до чого закликала Спілка письменників України; казав, що не вважає свого ексколегу з фракції «Слуга Народу» Олександра Дубінського елементом «російської мережі дезінформації», як про це заявляли у США; не виключав співпрацю з «корисними» росіянами після війни тощо.

У 2021 році Ткаченко вже писав заяву про відставку через, як він казав, рішення Уряду забрати у Мінкульту Держкіно, а також розмір бюджету на культуру на 2022 рік. Утім, тоді він переговорив із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і звільнення не сталося.

«Вони знайшли точки порозуміння і вся ця історія залишилася тільки в медіапросторі», — заявляв тоді лідер фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія.

У червні на сайті Кабінету Міністрів набрала необхідні голоси петиція із закликом звільнити Ткаченка. Однак Шмигаль відповів, що не вбачає для цього «чітких підстав».

21 червня на сайті Уряду з’явилась нова петиція про звільнення чинного глави Мінкульту. За два дні вона набрала понад 7 тисяч голосів.

Схожі новини