Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині відроджують школу килимарства

  • 12.06.2023, 16:15
  • 777

У Глинянах відроджують школу килимарства. Унікальний візерунок килима уже є в Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Фото Львівської облради
Фото Львівської облради

Школу засновують у межах Відкритої академії від ЛНАМ Львівської національної академії мистецтв.

Мануфактура у Глинянах дивом вціліла після Першої світової війни.

Під час більшовицької окупації її націоналізували, й осередок килимарство занепав на початку незалежності України.

Тепер у місті діє комунальний музей ткацтва та килимарства, в якому зібрана велика колекція килимів, накриттів, заслонів та національного одягу, створених глинянськими майстрами.

«Є надія, що завдяки групі ентузіастів-професіоналів ткацьку школу у Глинянах буде відновлено, — йдеться у дописі на сторінці музею. — Непрофесіоналізм став причиною занепаду глинянського візерункового текстилю у 1990-х роках. У ткацьких цехах, на фабриці ЗАТ „Глинянські килими“, сьогодні ростуть дерева, а основні фонди знищені повністю, килимів ніхто не тче. Завдяки Міжнародному етно-мистецькому проєкту „Екологічний ракурс“ та його авторці Зеновії Шульзі ідею глинянського візерункового текстилю вдалося зберегти і розвинути на місцевому і на міжнародному рівні».

Зусиллями ентузіастів, зокрема арт-студії Зена-Глиняни та її керівниці Марії Флейчук, у 2021 році випуск глинянських килимів відродився. Завдяки цьому у Європі глинянські килими вважають мистецьким і культурним явищем.

У 2023 році за поданням директора КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» Ігоря Тимця мистецтво глинянського візерункового текстилю внесли до реєстру нематеріальної культурної спадщини України.

Схожі новини