Передплата 2024 «Добрий господар»

Швидко демонтувати меморіал у Трускавці не вдається. Але…

У Трускавці, як це колись було у Львові, є свій холм слави

Меморіал у Трускавці. Бетонна конструкція "сипиться", руйнується.
Меморіал у Трускавці. Бетонна конструкція "сипиться", руйнується.

Так можна було б назвати меморіал полеглим воїнам, які у 1944 році загинули під час звільнення міста та краю від фашистських загарбників. Розташована ця монументальна споруда на початку вулиці Дрогобицької, при самому в'їзді до міста-курорту. Тому не дивно, що відразу ж привертає увагу. Багато років тому, коли за спорудою та прилеглою до неї територією доглядали, пам’ятник більш-менш прийнятний вигляд мав. Але не тепер, коли щораз відчутніше просочуються назовні сліди руйнації почорнілої від дощу бетонної композиції. Тріскає камінь, відпадає бетон. Навіть ворони сюди не залітають.

Із цим, звісно, треба щось робити. Перша спроба демонтувати пам’ятник відбулась багато років тому. Відразу ж після того, як з’явилась інформація про недостовірні відомості щодо поховань на території меморіалу. Виникла плутанина з приводу того, кого там поховано — чи то радянських солдатів, які в боях з гітлерівцями загинули, чи то енкаведистів, яким піти на той світ українські патріоти допомогли. Робити такі припущенні змушують конкретні факти про місяць та рік смерті похованих на території меморіалу осіб. Деякі з них, як вказано в архівних документах, загинули у 1946 та 1947 роках. Вже тоді, коли Трускавець був звільнений від гітлерівців. Якщо це так — які ж вони визволителі? Тому не дивно, що в Трускавці з кожним днем зростає кількість прихильників тих, хто добивається повного демонтажу колишнього меморіалу. Цього «привиду"-пропагандиста, яким сьогодні сприймається колишній меморіал, люди хочуть позбутись якомога швидше.

Йшлося про це й на позачерговій сесії Трускавецької міськради. Депутати підтримали своїх колег, членів постійної комісії з гуманітарних питань, які, обговоривши ситуацію довкола меморіалу, вказали на наявні у цій історії перешкоди. Потрібно терпіння набратись. Річ у тому, як зазначає заступник міського голови Трускавця, депутат Львівської обласної ради Святослав Стефанків, що швидко демонтувати пам’ятник, як би того не хотілося, не вдасться. Все впирається у наявності на території цього об'єкту поховань. Про це знають не лише в Трускавці, а й у Львові.

Трускавчани вже звертались кілька років тому з відповідним запитом до Львівської обласної державної адміністрації, звідки отримали повідомлення про особливий статус свого колишнього меморіалу, який через наявність на його території згадуваних вже поховань перебуває на державному обліку. А раз так — демонтувати не можна. За самовільні дії кримінальна відповідальність передбачена. З іншого ж боку… У тому ж Трускавці, як наголошують депутати, є свідчення людей, які стверджують, що останки померлих, яких було поховано на території меморіалу, давно вже перепоховали на старому цвинтарі. І як бути? Депутати вирішили, що чекати не можна. До непродуманих, самовільних рішень ніхто нікого не закликає. Усі діяння, коли на це настане час, звісно ж, відбуватимуться у правовому полі. Очікується, що першим кроком стане запуск процедури, реалізація якої дозволить змінити сьогоднішній статус меморіалу як пам’ятки, яка не підпадає під дію закону про декомунізацію. Зробити це можна буде у кілька етапів. Головне, що вже знають, з чого почнуть. З розкопок, які проведе Пошуковий центр Львівської обласної ради «Доля». Відразу ж після того, як виявиться, що останків колись похованих тут людей немає, що їх справді вже перепоховали — у Трускавці, не відкладаючи справу до довгої шухляди, оперативно візьмуться за довгоочікуваний демонтаж. Якщо ж якісь останки ще є, тоді про перепоховання подбають. І перший, і другий варіант вирішення сьогоднішньої проблеми, звісно ж, трускавчан влаштовує. Головне для них — усунути з території ОТГ токсичного для свідомості теперішнього покоління символу — свідка ідеологічного минулого. Не повинно в нас нічого бути з того, що про «русскій мір» нагадує.

Схожі новини