Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Томаш Фіала назвав три кроки в післявоєнному відновленні

  • 08.06.2023, 17:06
  • 567

Демократія та верховенство права — це один із найважливіших аспектів відбудови України з точки зору західних партнерів — про це сказала посол США в Україні Бріджит Брінк NV під час заходу «Великий день з NV. Діалоги про відновлення України»

Вона, зокрема, наголосила: для того, щоб стати членом Євросоюзу та НАТО, чого український народ вимагав під час Помаранчевої революції та Євромайдану, Україні необхідне відкрите і вільне суспільство, засноване на верховенстві права.

«І це те, що ми підтримуємо», — сказала Брінк.

За словами посла США, верховенство права — не абстрактний концепт і вимагає трансформації багатьох аспектів держави.

«І цей рух до Євросоюзу, цей рух до НАТО — це також те, що має привертати необхідні інвестиції, це вкрай необхідно для відновлення та успіху України», — зазначила вона.

Брінк пояснила: щоб інвестувати в Україну, бізнесменам потрібні незалежна судова система, низький рівень корупції, сильне належне управління, вільна преса і сильне громадянське суспільство.

Своєю чергою Томаш Фіала, CEO Dragon Capital наголосив, що Україні для післявоєнного відновлення не треба придумувати велосипед, а просто скористатися досвідом сусідів по західному кордону: Польщі, Чехії, Словаччини. Він застеріг владу України від експериментів з «інвестиційними нянями» та боротьби з «олігархами».

"У післявоєнному відновленні треба зробити ті кроки, які ці країни зробили ще в 1990-ті роки", — сказав він. Фіала назвав три такі кроки:

  • повна лібералізація всіх цін та тарифів («На жаль, у нас забагато популізму й уряди бояться лібералізувати тарифи і ціни», — зазначив бізнесмен);
  • максимальна приватизація («держава не має намагатися керувати активами»);
  • сильні інституції («Нацбанк тут є гарним прикладом успішно реформованої інституції після 2014 року»).

«Нам не потрібні закони про інвестиційних нянь, якісь дуже креативні закони про боротьбу з олігархами — нам потрібно скопіювати, що робили інші країни», — наголосив Фіала.

На його думку, ці кроки будуть зрозумілі і внутрішньому, і закордонному інвестору.

«Приватний капітал буде позитивно на це реагувати і буде приходити до країни», — підсумував Фіала.

Схожі новини