Передплата 2024 «Добра кухня»

Тільки російською: нардеп Бужанський відмовився говорити українською (ВІДЕО)

  • 02.06.2023, 16:15
  • 1 911

Обранець від «Слуги народу» Максим Бужанський відмовився говорити українською мовою в ефірі новин

Максим Бужанський. Фото із соцмереж
Максим Бужанський. Фото із соцмереж

Під час ефіру на телеканалі Київ, на який нардепа запросили, щоб запитати, чому він єдиний проголосував проти запровадження 8 травня Днем перемоги над нацизмом, він спочатку проігнорував вітання «Слава Україні», а за кілька секунд сказав «Так, слава Україні..».

Опісля він почав свою промову російською.

На зауваження журналіста Сергія Смальчука депутат сказав, що говоритиме, як хоче, та доводив, що у законі про державну мову не йдеться про зобов’язання депутатів говорити виключно українською.

«Відповідно до 10 статті Конституції, державна мова — українська, а держава гарантує свободу й розвиток інших мов», — наголосив Бужанський.

Тоді нардеп почав аргументувати тим, що його розуміють і так, до того ж більшість українців теж говорять російською. Він сказав, що серед них левова частка — українські військові.

Та, згідно із опитуванням, кількість людей, які використовують українську у побуті упродовж 4 років, зросла на 8%. Українською зазвичай говорять майже 58% українців.

Після ще кількох реплік депутат вийшов з ефіру.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що не здивований такою поведінкою нардепа, однак звернення щодо цього інциденту наразі немає.

Тим часом секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов порадив Бужанському забиратися з політики.

«Недобиткам т.зв. «російського світу», які вважають, що в українських ефірах мають право розмовляти на «русскам», не місце не лише на телебаченні, але і в політиці, і в Україні.

Вся проросійська сволота, яка 30 років ґвалтувала і зраджувала країну, має і буде під корінь зачищена і викинута звідусіль як токсичний московський непотріб", — написав він у мережі.

Схожі новини