Передплата 2024 «Добра кухня»

«Важливий день для зміцнення морських спроможностей українського війська»

  • 27.05.2023, 08:28
  • 564

Так написав Петро Порошенко про передачу на озброєння ВМС ЗСУ катера «Буча»

Це перший військовий катер, який був виготовлений і пройшов усі випробування в умовах повномасштабного вторгнення. Для того, щоб доставити робітників підприємства з-за лінії фронту, комплектуючі та паливно-мастильні матеріали, долучилась велика команда волонтерів, військових та бізнесу.

«Героїчними зусиллями трудового колективу заводу «Кузня на Рибальському», а також всіх, хто був залучений до будівництва та введення в експлуатацію: волонтерів, добровольців і військовослужбовців, які допомагали з постачанням паливно-мастильних матеріалів під час напівоточення Києва, персоналу заводу, який займався постачанням комплектуючих, зокрема і з окупованих територій Херсонщини та Миколаївщини; також Міжнародного інвестиційного банку, — завдяки їх зусиллям вдалося ввести в стрій ВМС ЗСУ катер із дуже символічною для кожного з нас назвою — «Буча», — пише Порошенко у Facebook.

Він подякував всьому колективу заводу «Кузня на Рибальскому» і гендиректору підприємства Костянтину Картошкіну за те, що попри все вони продовжують будувати українські кораблі.

«Вдячний Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, начальнику Генштабу Сергію Шапталі та командувачу ВМС України Олексію Неїжпапі - і разом з ними кожному солдату, матросу та офіцеру, які сьогодні боронять Україну», — пише Порошенко.

Катер був закладений у 2019 році. Але саме під час повномасштабного російського вторгнення на нього встановили унікальну техніку, сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника. Після цього у 2022−23 роках він пройшов заводські і державні випробування.

«Буча» захищатиме важливі обʼєкти як на воді, так і в прибережній зоні України, буде протидіяти ворожим спробам висадки десанту. Тут для цього є і гармати, і гранатомет, і кулемет, і ПТРК, розповідає Порошенко.

«Я і моя команда доклали максимум зусиль до фінансування цього красеня, який посилить нашу армію з моря. Русскій воєнний корабль, іді на… Українському катеру „Буча“ — сім футів під кілем!», — побажав Петро Порошенко.

Схожі новини