Передплата 2024 ВЗ

Міноборони судиться із постачальниками зброї через протерміновані контракти: деталі

  • 25.05.2023, 13:55
  • 753

У 2022 році Міноборони уклало контракти із кількома імпортерами зброї, зробило стовідсоткові передоплати й — вже майже рік очікує на снаряди та техніку

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Навесні 2023-го відомство розпочало масований юридичний наступ на підпорядковані собі ж державні компанії, які отримали від МОУ мільярди гривень передоплати навесні 2022 року, та досі не здійснили постачання продукції.

«Станом на 23 травня УП вдалось відшукати в судовому реєстрі щонайменше 30 позовів Міноборони до 4 державних підприємств, які займаються збройними закупівлями. Йдеться про „Спецтехноекспорт“ і „Укрспецекспорт“ — по 12 судових справ, компанію „Прогрес“ — 4 справи, і навіть новостворену Агенцію оборонних закупівель — 2 справи. Загальна сума позовів за простроченими контрактами, які „засвітили“ в реєстрі - 8,9 мільярда гривень. Для порівняння — стільки ж фонд „Повернись живим“ (близько 6,6 мільярда) та Фонд Порошенка (понад 2 мільярди) зібрали разом за 9 років війни, починаючи з 2014-го» — йдеться у матеріалі «Української правди».

У відповіді на запит Міноборони підтвердило підрахунки журналістів щодо кількості та загальної вартості позовів.

У ці 8,9 мільярда входять як отримані постачальниками передоплати, так і штрафи й пені за прострочене виконання контрактів. Та, за даними УП, подані позови покривають тільки частину прострочених угод.

Більшість договорів, за які судиться військове відомство, уклали у березні-квітні 2022 року, деякі - влітку і навіть восени, коли департамент закупівель у МОУ уже очолив Олександр Лієв.

У травні 2022-го лише за одним контрактом «Прогрес» отримав від держави одразу 1,3 мільярда гривень. За контрактом він мав надати ЗСУ 122-мм снарядів до РСЗВ «Град». Однак цей контракт не виконали. Більше того — пізніше цій же компанії знову перераховували гроші наперед. Тепер у «Прогресу» через суд уже намагаються стягнути 2,6 мільярда.

Ще один позов — щодо постачання в Україну вживаних американських військових автомобілів HMMWV («Хамві»), які мали постачатись по більш як 300 тисяч доларів за штуку.

Приблизно три мільярди Міноборони належить повернути від польської компанії Alfa Sp.Z. Вона, за деякими ознаками, теж може бути пов’язана зі згаданим керівником «Прогресу».

Інший підрядник, проти якого подало позови МОУ — «Укрспецекспорт». Його представники у публічних слуханнях зізналися, що 90% передоплати за одним з договорів перевели чеській зброярській фірмі Pamco, а тому не можуть повернути 277,4 мільйона гривень.

«Водночас „Укрспецекспорт“ вмовив суд суттєво зменшити суму штрафу за прострочений договір. Бо те, що з вини фірми українське військо не отримало в критичні місяці потрібну зброю, суд не зміг порахувати як „збитки Міноборони“. Тому Господарський суд Києва пробачив експортеру 80% штрафу, зменшивши його з 80 до 16 мільйонів. Наразі позови до „Укрспецекспорту“ сумарно сягають 1,9 мільярда гривень», — зазначили в «Українській правді».

Імпортер «Спецтехноекспорт» отримав позовів на повернення 4,3 мільярда гривень. В одній зі справ на 980,4 мільйона компанія навіть намагалася залучити стороною справи Головне управління розвідки. Що саме хотіли отримати від відомства Кирила Буданова — невідомо. Однак, наскільки відомо УП, «СТЕ» зараз сконцентрований саме на постачаннях ГУРу.

Найменше даних у публічному реєстрі про позови до нової Агенції оборонних закупівель, яку в серпні минулого року було створено, щоб, зокрема, втихомирити апетити спецімпортерів. Керує нею давній партнер глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис Шарапов. УП вдалось відшукати лише дві справи загалом на 131,5 мільйона гривень. Одна з них з грифом «таємно». Джерело: censor.net/ua/n3420595

Схожі новини