Передплата 2024 ВЗ

3D принтер друкує початкову школу

На черзі - міст на Херсонщині

Зараз початкова стадія будівництва. Працює спеціальний принтер. Фото ЛМР
Зараз початкова стадія будівництва. Працює спеціальний принтер. Фото ЛМР

На вулиці Варшавській зводять початкову школу за допомогою 3D-принтера. Це перший проєкт 3D-друку будівлі в Україні. Школа запрацює з червня, у ній зможуть навчатися близько сотні учнів молодших класів. Площа школи — понад 500 метрів квадратних. Навчальний корпус матиме один поверх, де будуть розміщені класні кімнати, учительська, вбиральні та хол з інклюзивним простором.

Школу будують за кошти інозем­них компаній, вартість проєкту не оприлюднюють, мовляв, комерцій­на таємниця. В управлінні освіти Львівської міської ради «ВЗ» сказа­ли, що жодної бюджетної копійки на цю школу не витратять.

Велетенський принтер достави­ли до Львова з Данії. Він формує стіни зі спеціальної суміші на осно­ві цементу. «Змішуємо цемент­ну суміш, і потім вона лягає за до­помогою принтера, шар за шаром. Економимо час на зведенні стін і на виконанні оздоблювальних робіт. За такої технології вони потрібні в мінімальний кількості, — розповіла керівниця підрядної організації Ольга Гавура. — У принтер закла­дені точні координати. Стіни школи будуть готові за три тижні».

А після школи, зведеної за допо­могою принтера, за цією технологі­єю спорудять міст. «Маємо проєкт друкування моста, тому що в Укра­їні потрібно відновити велику час­тину інфраструктури. Хочемо пока­зати, що можна надрукувати міст у Херсонській області. Також хочемо збудувати великий центр для на­вчання українців», — розповів пред­ставник французької фундації, що спеціалізується на 3D-друку будівель, Жан-Крістоф Боніс. — Проєкт має на меті відновлювати українські заклади освіти, житлові будинки, мости, об'єкти критичної інфраструктури за допомогою тех­нологій 3D-друку.

Школу в місті Лева за допомо­гою 3D-друку почали зводити ще восени 2022 року. Однак роботи довелося припинити через масо­вані ракетні обстріли з боку рф… Роботи відновили у травні 2023 року.