Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Код нації, оберіг, мода і характер українця

У парку «На Валах» міжнародний день вишиванки відзначили святковим концертом

Фото ЛОВА та Ганни Герич
Фото ЛОВА та Ганни Герич

Колони будівлі Львівської ОВА — у вишиванках, сотня відвідувачів святкового концерту одягнені в національні строї та з синьо-жовтими прапорцями в руках. Дощова погода не зіпсувала позитивного настрою. Чимало львів'ян прийшли на свято з парасольками у кольорах українського прапора, чи з парасольками з елементами декорації вишивки. В такій атмосфері в парку «На Валах», що навпроти Львівської ОВА по вулиці Винниченка, відбувся концерт з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

Свято стартувало з виконання Гімну України. На сцені - виступи львівських колективів, традиційно лунали патріотичні мотиви. Вперше з балкону Львівської ОВА виступили сурмачі, які виконали відому пісню на слова Дмитра Павличка «Два кольори». Досі сурмачі виступали лише з балкону Ратуші, що на площі Ринок.

«Величезне дякуємо ЗСУ за можливість одягнути вишиванку, — сказав під час відкриття концерту голова Львівської ОВА Максим Козицький. — Вони там, у бронежилетах, дали нам цю можливість. Для когось вишиванка — модний аксесуар. Велика кількість знаменитостей мають у своєму гардеробі вишиванку. І, напевно, українцем зараз бути модно у світі. Для нас це не модно, бо вишиванка це частина нашої ідентичності, частина нашої батьківщини. Це згадка про наших батьків і дідів, це думка про наших дітей. Після перемоги кожен наш воїн одягне вишиванку».

«Вишиванка — код нації, — сказав гість свята Юрій. — Вишиванка для українців — не тільки мода, а й потужний оберіг. Скільки історій за останній рік про біженців, які з собою в далеку дорогу брали саме вишиванки.

Скільки родинних історій, коли саме вишиванку передають із покоління до покоління і бережуть як родинну реліквію. Всі автентичні вишиванки мають особливе значення, їх можна читати, як книжку. І розуміти, чим жила і про що мріяла та дівчина, яка вишивала".

Схожі новини