Передплата 2024 ВЗ

«Тільки консервів знайдено на 20 мільйонів гривень, підрахунок всіх товарів досі триває»

Триває розслідування масштабної гуманітарної афери у Львівській області: у нежитловому приміщенні ховали гуманітарку, яка мала б бути у зоні бойових дій

Триває розслідування масштабної гуманітарної афери на Львівщині з часів повномасштабного вторгнення рф. Експерти досі рахують товари гуманітарного вантажу, який незаконно зберігався на складі під Львовом. За фактом триває досудове розслідування.

Нагадаємо, про знайдений гуманітарний склад було оприлюднено 25 квітня на брифінгу у Львівській ОВА. Знайдемо чимало харчових продуктів, дитячих товарів, постільної білизни, засобів гігієни, побутової хімії, одягу…

«З'ясовуємо як ці товари потрапили на територію України, чому не були розподілені та перевіряємо інформацію про можливий продаж гуманітарної допомоги, — розповів „ВЗ“ в.о. керівника Територіального управління БЕБ у Львівській області Валерій Тацієнко. — Тільки консервів знайдено на 20 мільйонів гривень, підрахунок всіх товарів триває. Детективи встановлюють коло осіб, які були залучені у ввезені та складуванні гуманітарної допомоги. Щоби завезти цей вантаж знадобилося приблизно 60 вантажівок-фур і такі переміщення не могли залишитися непомітними».

«Допомога зі складів Львівщини дивним чином опинялася в київських магазинах»

Чиновники Львівської ОВА прогнозовано відмовилися коментувати журналістці «ВЗ» особливості ввезення та розподілу гуманітарки…

«Львівська ОВА буде максимально сприяти у розслідуванні цієї справи (викритий гуманітарний склад з товарами. — Авт.). Таке безчинство в умовах війни можна порівняти із диверсією проти свого народу та країни. Винних слід притягнути до відповідальності і вони мають понести покарання якнайшвидше», — написав у своєму ФБ голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Це не перший випадок розкрадання гуманітарних вантажів на Львівщині. За офіційною статистикою, торік 60% гуманітарної допомоги проходила саме через території Львівщини. Станом на вересень 2022 року, щодо афер з гуманітаркою в цьому регіоні було відкрито 46 кримінальних справ. Частину справ стосувалися неправомірного розпоряджаннями товарами, які мали би повезти у регіони, де йде війна.

Масштабні схеми розкрадання та продажу гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів — проблема багатьох міст України. «Я знаю магазин в Києві, де продається вкрадена гуманітарка», — так представник столичної волонтерської організації здивувався запитанню кореспондента ВВС News Україна про те, чи є випадки розкрадання гуманітарної допомоги для українського війська і біженців.

Співзасновниця волонтерської спільноти «Ватра» Анастасія Рокитна розповіла журналістам, що торік були не поодинокі випадки, коли гумдопомога, яку привезли з-за кордону опинялась на складах у Львівській області, а потім «дивним чином» — на полицях київських магазинів.

Схожі новини