Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові презентують фотовиставку «Історії з окупованого Криму»

У Львові презентують фотовиставку «Історії з окупованого Криму» (ТРК Victoria Gardens, вул. Кульпарківська, 226-А, перший поверх). Раніше фотографії презентували у Хмельницькому, Кропивницькому, Чернівцях, Дніпрі та Луцьку. Фотовиставка створена Центром прав людини ZMINA

Фото: Аліна Смутко, Тарас Ібрагімов та Альона Савчук.
Фото: Аліна Смутко, Тарас Ібрагімов та Альона Савчук.

В експозиції — 22 фотографії українських репортерів Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук. Презентовані світлини зроблені з 2014 по 2019 рік, доки автори ще могли їздити до Криму. російська окупаційна адміністрація ввела для них заборону відвідувати півострів на строк від 10 до 35 років. Це унікальні хроніки життя незаконно анексованого росією півострова та документальне свідоцтво репресій стосовно українських громадян, зокрема до представників кримськотатарського народу.

Як розповідають організатори фотовиставки, масштабні переслідування почалися від першого дня окупації російськими військами АР Крим. З політичних мотивів було заарештовано понад 150 осіб, — більшість із них кримські татари, — викрадено 43 українських активістів, з них 11 осіб вважаються зниклими безвісти, а один чоловік залишається під вартою. Крім того, окупаційна російська влада тримає за ґратами 15 журналістів за політично мотивованими обвинуваченнями.

За словами авторки світлин Альони Савчук, ці знімки — невелика частина усіх тих історій з окупації, які нам пощастило побачити, почути й передати в ефір. Про людей, які залишилися вдома, попри залякування та погрози, арешти й суди, катування і приниження гідності з боку (про)російських силовиків.

«Це історії про зруйновані долі сотень сімей, вигаданий тероризм, переслідування за національність, віру і позицію. Але також вони — про любов до своєї землі та свого народу, солідарність і взаємопідтримку, віру в перемогу правди й добра», — зазначила журналістка.

У Львові виставка буде відкрита до 20 квітня. Крім того, цю виставку презентують у квітні в Празі (Чехія).

Схожі новини