Передплата 2024 «Добрий господар»

Наразі не встановлено, що стало причиною харчових отруєнь у дрогобицькому відпочинковому комплексі «Зефір»

Гостра кишкова інфекція в «Зефірі»

Ця неприваблива історія почалась ще 2 квітня. Саме в цей день у розташованому в Дрогобичі навчально-виховному комплексі «Зефір» зібралась група відвідувачів у складі 9 дорослих та 9 дітей. Причиною відвідування популярного в регіоні закладу, яким «Зефір» став ще 2 роки тому, відразу ж після того, як відкрився та запрацював, стало святкування Дня народження одного із дітей. Такі події у «Зефірі» не рідкість. Ледве не щодня у цей розважальний центр приходять батьки з дітьми. Тут функціонують два кінозали, дитячий розважальний центр площею понад 1 тис. квадратних метрів, одна з найбільших в Україні кімнат віртуальної реальності, три ресторани і ще багато чого іншого, що в регіоні робить заклад лідером за показником відвідуваності. Люблять сюди люди навідуватись.

Те, що сталося через два дні, 4 квітня, коли в чотирьох дітей різного віку, від одного до тринадцяти років, з-поміж тих, хто взяв участь у святкуванні 2 квітня, виявили гостру кишкову інфекцію — наразі єдиний прикрий випадок, який мав місце у «Зефірі», відколи заклад запрацював. А за цей час тут побувало багато тисяч людей. Звісно, що від подібних прикрощів ніхто не застрахований. Навіть вдома, коли бабусі, готуючи для своїх онуків та онучок смачні страви, так вже стараються, що всі приготування під «мікроскопом» здійснюють, харчові отруєння трапляються. У нашому ж випадку історія з харчовим отруєнням мала продовження. Ще четверо дітей захворіли після аналогічного святкування, яке у «Зефірі» відбулося вже 4 квітня, і в якому, за інформацією, яку ми отримали від завідувачки відділення епідеміологічних спостережень та профілактики інфекційних захворювань Дрогобицького районного відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» Лесі Янківської, взяли участь 6 дорослих та 6 дітей. На другий день до інфекційного відділення КНП «Дрогобицька міська дитяча лікарня» було скеровано двох дітей, а 6 квітня — ще трьох.

Що цікаво? Ніхто з дорослих, які супроводжували своїх дітей до «Зефіра» та також взяли участь у святкуваннях, не захворів. Але, за словами тих же батьків, і деякі інші діти, які до лікарні після прийому їжі за святковим столом не потрапили, скаржились на болі в животі та мали нудоту. Але в них на цьому все й закінчилось. Згодом самопочуття дітей покращилось, тож шпиталізувати їх не довелось. Станом на момент, коли писалися ці рядки, на лікуванні в інфекційному відділенні Дрогобицької міської дитячої лікарні перебувало ще 7 дітей. Їхній стан, як нас поінформували, середньої важкості. Двох дітей за короткий період, відколи далася взнаки кишкова інфекція, з лікарні виписано.

Що стало причиною спалаху інфекції? Це стане відомо після того, як оприлюднять результати бактеріологічного аналізу. Станеться це 9 лютого. У самому ж «Зефірі», за словами Лесі Янківської, проведено епідрозслідування. Взято проби харчових продуктів, які могли бути факторами інфікувань, а також зразки водопровідної води. Обстежено працівників кухні та деяких інших підрозділів комплексу. Відібрано змиви з об'єктів довкілля на патогенну та умовно патогенну мікрофлору. Проведено дезінфекцію кав’ярень, трьох ресторанів та всіх дитячих майданчиків «Зефіру». Всього дезінфекторами оброблено 2 тис. кв. метрів площі комплексу. До офіційного виявлення причини спалаху кишкової інфекції всім підрозділам «Зефіру» рекомендовано не працювати.

Схожі новини