Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Колишній нардеп Андрій Деркач був агентом фсб, — британські оборонці

  • 04.04.2023, 19:30
  • 1 560

Проросійський політик, екснардеп Андрій Деркач був одним із агентів фсб в Україні

Андрій Деркач. Фото із мережі
Андрій Деркач. Фото із мережі

Про це йдеться у доповіді британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень про діяльність російських спецслужб і нетрадиційних методах війни рф.

Дослідники вважають, що серед завдань Деркача було досягнення російського контролю над ядерними об'єктами, а також дестабілізація відносин із США як стратегічним партнером України.

Вони нагадують, що Деркач кілька років очолював «Енергоатом» та підписав з росатомом угоди, які створили залежність від російської атомної промисловості.

СБУ була глибоко стурбована його діяльністю у той час і доповіла тодішньому президенту Віктору Ющенку про потенційні загрози національній безпеці України.

На думку української розвідувальної спільноти, вплив на українську атомну енергетику в інтересах рф та росатома був основним напрямком проросійської діяльності Деркача до 2022 року.

Автори дослідження нагадують, що вперше Деркача викрили як російського агента у 2020−2021 році, коли мінфін США запровадив проти нього санкції. Тоді ж санкції запровадили проти народних депутатів України Олександра Дубінського, Олександра Онищенка, прокурора Костянтина Кулика, колишнього помічника генпрокурора Андрія Теліженка та ще трьох громадян України. Вони намагалися вплинути на уряд США, створивши в українському парламенті «антикорупційну групу». Її мета полягала в тому, щоб припинити або принаймні скоротити міжнародну допомогу Україні.

У дослідженні йдеться, що, крім цього, гру рф доручило Деркачу створити мережу приватних охоронних фірм, які після прибуття російських загарбників допомагали б їм утримувати контроль у кількох містах. На цю діяльність він щомісяця отримував від росіян 3−4 млн доларів.

Також автори дослідження стверджують, що Деркач мав зв’язки з деякими найважливішими російськими агентами і міг бути причетним до вербування в російську агентурну мережу найвищих українських посадовців — зокрема, у спецслужбах та парламенті.


Джерело: RUSI

Схожі новини