Передплата 2024 ВЗ

росіян депортуватимуть із Латвії

  • 30.03.2023, 19:15
  • 935

Громадян рф, які не складуть тест на знання державної мови, примусово депортуватимуть із Латвії

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Знання мови необхідне для продовження постійної посвідки на проживання.

Як відомо, згідно із поправками до закону про імміграцію, раніше видані росіянам ВНП припинять діяти після 1 вересня 2023 року. Для продовження документів необхідно подати до Управління у справах громадянства та міграції документ, що підтверджує знання державної мови, а також заяву на набуття статусу постійного мешканця ЄС.

Керівник Державного центру змісту освіти Лієні Вороненко повідомив, що наразі на складання іспиту зареєструвалися понад 8 тисяч росіян, які мають скласти тести до кінця травня з можливістю повторного проходження іспиту у червні-липні, а інші росіяни зможуть подати заявку на тестування з 1 червня.

Тим часом керівник PMLP Майра Розе зазначила, що від моменту ухвалення поправок до закону про імміграцію документи на продовження ВНП подали 3016 громадян рф, зокрема — 1577 осіб віком від 75 років, яким не потрібно складати мовний тест.

Зараз ВНП продовжили для 163 росіян, а в семи випадках ті, хто звернувся, отримали відмову. Також 24 особи подали заяву на отримання тимчасового ВНП, який не потребує перевірки знань мови.

Начальник відділу повернення та надання притулку Марек Хонявко зазначив, що рішення про примусову депортацію будуть крайнім заходом у ситуаціях, коли люди добровільно не виконують прохання про виїзд.

Також усім особам нададуть право оскаржити рішення про депортацію у суді й на цей час його виконання зупинять.

Прикордонна охорона Латвії має досвід з примусової депортації іноземців, тому може вислати з країни велику кількість людей за короткий час.

Через відсутність пасажирського сполучення у країні планують обладнувати додаткові сухопутні прикордонні пункти з рф.

Однак якщо російська сторона з якоїсь причини їх не прийме, їх будуть відправляти до третіх країн.

Схожі новини