Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Найбільша проблема жінок-переселенок на Львівщині - доступ до медичних послуг»

Про ці та інші питання, з якими зіштовхуються жінки та їх діти у нашому регіоні, розповіла на брифінгу експертка організації «Жіночі перспективи»

Експерти виявили шість найбільших проблем, з якими зіштовхнулися жінки-переселенки на Львівщині. Найбільша проблема — доступ до медичних послуг, зокрема, відсутність інформації про медичні заклади в громадах, недостатня кількість медичного персоналу на місцях, відсутність транспортного сполучення з медичними закладами.

Про це повідомила на брифінгу у Львові координаторка проєкту ООН «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львівській області», представниця громадської організації «Жіночі перспективи» Олена Кальбус.

«Люди не мають можливості забезпечувати себе засобами гігієни»

«Також серед актуальних питань жінок ВПО — забезпечення житлом як тимчасовим, так і постійним, — наголошує Олена Кальбус. — Освітні питання для дітей і для дорослих теж увійшли в перелік потреб. Гостро стоїть потреба з працевлаштуванням, самозайнятістю і перенесенням бізнесу із зони бойових дій. Більшість з тих, хто переїхав, відчуває потребу в гуманітарній допомозі. Люди не мають можливості забезпечувати себе засобами гігієни, харчовими продуктами, одягом і, особливо, медикаментами. Такі проблеми жінок та дітей ВПО ми виявили у таких громадах: Львівській, Великоростівській, Заболотівській, Жовківській, Новояворівській, Самбірській, Стрілківській, Сколівській, Червоноградській. Це з’ясували під час опитування. Наші експерти опитали близько чотирьох сотень жінок, у тому числі це були, як жінки ВПО, так і мешканки, представниці територіальних громад».

Олена Кальбус каже, що після опитування наступний крок проєкту — обговорення потреб і складення плану дій у кожній громаді. Для цього в кожній громаді були скликані круглі столи за участі представників місцевої влади та ВПО, де були затверджені першочергові завдання.

«Іншою ціллю проєкту є навчання жінок і дівчат ВПО реалізовувати свої права, уникати конфліктних ситуацій, не впадати в емоції, вміти говорити конкретно і впевнено про свої потреби, застосовувати всі методи, як є для того, щоб ці права були реалізовані, а потреби — задоволені, — продовжує розмову пані Олена. — Цей процес називається адвокацією. Базові навички адвокації жінки з усіх громад отримали на одноденних тренінгах, які були проведені в рамках цього проєкту».

Про сервіси «Дорожна карта» та «Разом легше»

У Самбірській громаді створили «Дорожню карту» з переліком законів, які захищають права переселенців, координати місцевих органів влади, медичних та освітніх закладів, садочків, гуманітарних центрів. Експерти кажуть, така карта має бути в телефоні кожного ВПО, щоб людина могла у будь-який момент подивитися, де можна отримати безплатні юридичну, психологічну допомогу, інші сервіси.

«Також у Самборі була створена спільнота психологічної підтримки „Разом легше“, у якій люди можуть пройти індивідуальну або групову терапії. Саме на таких терапевтичних групах люди показують значний прогрес, після чого можуть щось планувати та вирішувати. При цій спільноті також діють курси базової англійської мови та курси ейдетики, на яких можна потренувати пам’ять, адже під час стресів найбільше страждає саме ця сфера мозкової активності», — зазначила координаторка проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок у Львові та Львівській області» у Самбірській громаді Анастасія Пирогова.

Схожі новини