Передплата 2024 «Добрий господар»

«Львівщина прийняла найбільше релокованих бізнесів — 225»

Підприємців з регіонів України, де тривають воєнні дії, вчать справлятися з викликами воєнного часу і працювати на перемогу

У Львівській області стартував проєкт «Relocate together: майданчик допомоги для релокованих підприємств». Це юридична допомога бізнесменам у час війни: від консультацій та семінарів — до вирішення питань з дозвільними документами та психологічною адаптацією в регіоні. Ініціативу реалізовують за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

«Львівщина взяла на себе новий функціонал, який до того ми не виконували, — каже чиновник. — Зона економічної безпеки — це сьогодні точно про Львівщину. Старалися зробити Львівщину комфортною для будь-якого бізнесу, який відчував будь-які проблеми після 24 лютого 2022 року.
Загалом наша область прийняла 225 релокованих підприємств. Основний наш акцент — інтегрувати цей бізнес в нашу регіональну економіку, допомогти знайти ринки постачання і збуту. Наші партнери із USAID відкликалися на наш заклик, бо власноруч ми не могли осилити усі ділянки цієї роботи».

У коментарі для «ВЗ» Степан Куйбіда повідомив, що Львівщина — лідер в Україні за кількістю релокованих бізнесів. Загалом його департамент опрацював 968 заявок на релокацію, та не усім підійшли умови, зокрема орендна плата. Трійка лідерів районів Львівщини, куди переселилися підприємства зі сходу — Львівський, Стрийський та Дрогобицький. Найбільше релокованих підприємств із Київщини та Києва — 79. Далі в рейтингу — Харківська та Донецька області. «Найбільше релокованих підприємств у нас працює зі сфери легкої промисловості — 41, — продовжує розмову пан Куйбіда. — На другому місці — машинобудування — 23, на третьому — металообробка — 26».

Менеджерка проєктів USAID Наталія Петрова додала на брифінгу: «Релокований бізнес вимагає системної підтримки. Бо релокувавшись, вони зіштовхуються з проблемами, які були не властиві в регіоні, де раніше працювали. Треба спочатку вибудовувати людські взаємини».

Голова правління аналітично-адвокаційного центру «Львівський регуляторний хаб» Тарас Хавунка зазначив, що за консультаціями звертається також місцевий бізнес, оскільки зараз в усіх спільна проблема — як вижити і ефективно працювати на перемогу. У рамках проєкту «Relocate together: майданчик допомоги для релокованих підприємств» проводять тематичні семінари. Також надають безкоштовні юридичні консультації.

Схожі новини