Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США Україні нагадали про свободу слова

  • 22.03.2023, 13:55
  • 983

Зокрема, українській владі нагадали про незаконно вимкнені з ефірного мовлення телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5 канал»

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це йдеться у щорічному звіті Державного департаменту США щодо дотримання прав людини у країнах світу, який представив Ентоні Блінкен.

У розділі «Цензура або обмеження вмісту для представників преси та інших засобів масової інформації, включаючи онлайн-медіа» зазначається, що неурядова організація Freedom House оцінила пресу України як «частково вільну». Незалежні ЗМІ та сайти новин в Інтернеті були активними та висловлювали значний спектр поглядів, але влада вжила певних заходів для обмеження ЗМІ та свободи вираження поглядів, нібито для протидії російській дезінформації та розв’язання інших проблем безпеки під час війни.
Також у звіті Держдепу зауважують, що телемарафон «Єдині новини» може посилити контроль влади за мовленням і цензуру.

«Спостерігачі за ЗМІ висловили занепокоєння, що єдине телевізійне мовлення може зрештою полегшити державний контроль над мовленням. „Українська правда“ повідомляла, що домовилися обмежити появу політиків в ефірі та менш активно залучати деяких коментаторів і громадських діячів», — йдеться у звіті. Дерджеп також зазначає, що опозиційні телеканали «5 канал», «Прямий» та «Еспресо» офіційно не були запрошені до участі в єдиному марафоні, хоча час від часу ці три канали добровільно транслювали 24-годинну програму інших каналів.

«Якщо канал відмовлявся скоротити власне програмування до менше ніж 12 годин для трансляції в прямому ефірі, офіційні особи у відповідь видаляли мережу з національних цифрових наземних частот. У червні 2022 року „Прямий“ і „5 канал“ подали до суду на Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення та Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України. Зараз ці три канали працюють в Інтернеті», — йдеться у документі.

Також американські партнери констатують продовження фінансового та політичного тиску на суспільного мовника «з метою узгодження та підтримки урядової політики». «Суспільна телекомпанія України була створена, щоб забезпечити незалежну, фінансовану державою альтернативу контрольованим олігархам телеканалам. Місцеві відділення суспільного мовника стверджували, що високопоставлені представники Офісу президента та інших державних органів лобіювали наглядову раду мовника, щоб підтримати обраних кандидатів на ключові керівні посади. Однак, попри ці повідомлення про тиск, процес відбору залишався прозорим і неупередженим, за словами спостерігачів ЗМІ», — йдеться у звіті.

Деякі групи зі свободи ЗМІ стверджували, що влада використовувала приводи національної безпеки, щоб змусити ЗМІ замовкнути через те, що вони нібито «проросійські» та критикують політику національної безпеки. 10 лютого 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила про проведення позапланових перевірок шести телеканалів: «Україна», «5 канал», «Прямий», «Україна 24», «Еспресо» та «4 канал» через наявність у їхніх передачах відомостей, що становлять державну таємницю, або іншої інформації, що охороняється законом.

Схожі новини