Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сім продуктів, які допоможуть краще спати ночами

Яку б страву ви не з'їли перед сном, це навряд чи принесе користь вашому організму, однак є продукти, які можна додати до вечері, щоб швидше заснути. Ось сім інгредієнтів, які допоможуть позбутися безсоння та краще спати

Багатьом сон ночами дається легко, проте для інших це схоже на нездійсненну мрію. Експерти неодноразово говорили про шкоду використання гаджетів у ліжку, а також про тривожні думки та шкідливі звички, як-от пізні перекушування. Існу­ють прийоми, які можуть сприяти швидко­му засинанню та хорошому сну, і йдеться не лише про гарячий душ. Ось низка про­дуктів, які радять з'їдати за вечерею або за кілька годин до сну:

Салат-латук. Салатне листя корисне не лише для дієти, а й для сну. Коли на­різаєте латук для овочевого салату на вечерю, з нього виділяється молочна ре­човина, так званий лактукарій, який має седативні властивості. Дехто вважає, що лактукарій діє на мозок так само як опіум, тому він ефективний не лише за безсоння, а й за підвищеної тривожності.

Вишня. У дослідженні, яке 2014 року провів Університет штату Луїзіана, люди, що страждали від безсоння, щодня пили вишневий сік, багатий на мелатонін. Спа­ли вони в середньому на півтори години довше, ніж ті, хто отримував плацебо. Ви­шня — один з небагатьох натуральних про­дуктів, що містять мелатонін, — хімічну ре­човину, яка відповідає за наш біологічний годинник і регулює час сну та неспання. Люди, які часто подорожують світом, при­ймають капсули мелатоніну, щоб полегши­ти симптоми зміни часових поясів і швид­ше перелаштуватися на місцевий час.

Гаряче молоко. Метод дбайливих мам та бабусь досі працює. Молоко містить амінокислоту, так званий триптофан, яка є однією з речовин, що беруть участь у ви­робленні серотоніну в мозку, що полегшує процес засинання. Та найголовніше у гаря­чому молоці - воно гаряче. Коли ви підви­щуєте температуру тіла, кровоносні судини розширюються і моментально виділяють тепло, даруючи тілу розслаблення та спокій.

Білий рис. Білий рис має високий глі­кемічний індекс, тому організм перетрав­лює його повільно, поступово та помірно вивільняючи цукор у кров. Дослідження, опубліковане 2007 року в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що вживан­ня рису за чотири години до сну допома­гає людям швидше заснути.

Мигдаль. Мигдаль багатий на магній — мінерал, необхідний для хорошого сну та формування кісток. Дослідження, опублі­коване в журналі Orthomolecular Medicine, показало, що низький рівень магнію в організмі ускладнює сон. Мигдаль також містить амінокислоту триптофан, що по­зитивно впливає на якість сну.

Банани. Банани допомагають нам кра­ще спати, тому що містять калій та магній — натуральні речовини, які відповідають за розслаблення м’язів. Банани містять амі­нокислоту триптофан, яка благотворно впливає на якість сну, а також вітамін B6, необхідний для вироблення серотоніну.

Батат. Солодка картопля має подвій­ну перевагу для тих, хто хоче покращити якість сну. Батат належить до складних вуглеводів, а ще містить калій, який допо­магає розслабити м’язи. Інші джерела ка­лію — картопля у мундирі, лімська квасоля та папая.

Приємних вам снів.

Схожі новини