Передплата 2024 «Добрий господар»

Ексочільницю львівського крила ОПЗЖ Іваночко судитимуть за державну зраду

  • 08.03.2023, 10:45
  • 1 284

Справу колишньої очільниці Львівської обласної організації забороненої в Україні політичної партії «ОПЗЖ» Інни Іваночко передали до суду

Інна Іваночко. Фото з сайту Львівський портал
Інна Іваночко. Фото з сайту Львівський портал

Як з`ясувало слідство, з 2015 року Іваночко керувала кількома місцевими проросійськими організаціями, зокрема — забороненою партією «ОПЗЖ» та громадською організацією «Український вибір — право народу».

Виконуючи накази спецслужб росії, вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, які активно поширювали неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв на Львівщині та зміни чинної влади в Україні.

Обвинувачена також організовувала науково-практичні конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надання особливого економічного, культурного статусу Галичині та її від'єднання в окрему автономію.

Із 2018 року жінка систематично брала участь в програмах на російських та проросійських медійних ресурсах у ролі «політичного експерта» та фахівця у галузі суспільно-політичних процесів в Україні.

«У своїх інтерв'ю вона розповідала пропагандистську, упереджену та виключно негативну інформацію про Україну, зокрема — щодо русофобії, фашизму, нацизму та радикального націоналізму, а також розташованих на території держави баз НАТО», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Наразі Іваночко обрали запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Судитимуть її за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Їй загрожує до п’ятнадцяти років за ґратами з конфіскацією майна або без такої.

Її затримали наприкінці серпня 2022 року.

56-річна Інна Іваночко підтримувала «Антимайдан» під час Революції гідності, активно висловлювала свої проросійські погляди, коментувала політичну ситуацію в Україні для російських ЗМІ, а також організовувала заходи з радянською символікою та судилася проти рішення Львівської міськради щодо демонтажу Монументу слави.

Схожі новини