Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вулицю у Ковелі назвали іменем Вікторії Ковальчук

А коли така вулиця буде у Львові?

Вікторія Ковальчук
Вікторія Ковальчук

Одну з вулиць міста Ковеля Волинської області назвали іменем відомої львівської художниці Вікторії Ковальчук. Відповідне рішення прийняла Ковельська міська рада. Про це «ВЗ» повідомив син Вікторії Ковальчук — Віталій Надашкевич.

«Із Ковеля походила родина мого дідуся, ма­миного батька, — розповів Віталій Надашке­вич. — Прадід працював там на пошті, роди­на певний час займалася фермерством. Коли мама мала народитися, її батьки вже жили у Львові. Але поїхали до Ковеля, до родини, щоб там народити дитину. А потім знову поверну­лися до Львова. У дитячі роки на якісь канікули мама їздила досить часто у Ковель до родичів. Зараз хочу сконтактуватися з Ковелем, подяку­вати усім, хто долучився до найменування цієї вулиці. І, звичайно, плануватиму поїздку туди, хочу побувати на вулиці імені моєї мами… Ми 2021 року збиралися з мамою їхати в Ковель. Там були запла­новані зустрічі у школах з дітьми, вчителями. Але, на жаль, вже не встигли, мама захворіла на ко­від… Ґуґл-мап ще не встиг змі­нити назву вулиці. Але „Укрпо­шта“ вже зробила це. Я зайшов, подивився — на цій вулиці десь із тридцять будинків».

У Львові добре пам’ятають ху­дожницю Вікторію Ковальчук. Українська художниця-графік, ілюстраторка, дизайнерка, літе­раторка. Оформила понад 200 книжок різних жанрів, серед них понад 30 — для дітей. Розробила оригіналь­не оформлення українського «Букваря», який отримав диплом І ступеня на Всеукраїнсько­му конкурсі «Мистецтво книги» (2000) і був на­званий найкращою книгою року. Книга мала дев’ять перевидань, вийшла загальним накла­дом 200 тисяч примірників. Ще одна епохальна праця Ковальчук — «Український стрій». Вікто­рія їздила по селах, збирала взірці старовин­ного одягу, вивчала його у музеях. Створила унікальну серію робіт, в якій показано народ­ні строї з усіх регіонів України. Книга вийшла 2000 року, а 2001-го була визнана найкращою книгою року в Україні.

Саме Вікторія Ковальчук є автором логоти­пу газети «Високий Замок». Це її ідея — зробити акцент на літері «А» у слові «Замок». Також вона створила спеціально для логотипу графічний силует Львова. Згодом цю ідею силуету міста багато хто використовував… У квітні 2021 року мисткині не стало — не змогла побороти коро­навірусну хворобу.

Коментуючи новину про найменування ву­лиці у Ковелі, у соцмережах багато дописува­чів тепло згадують Вікторію Ковальчук, підтри­мують пам’ять про цю талановиту художницю. І принагідно запитують, коли у Львові буде ву­лиця її імені?.. «Маємо вже кілька поколінь, які виросли на маминих книжках, — веде далі Віта­лій Надашкевич. — І є такий цікавий феномен: покоління, яке саме було дітьми і виховувалося на маминих книжках та ілюстраціях, тепер уже виховує на цих книжках своїх дітей. Думаю, ще багато-багато поколінь будуть виховуватися на маминих книжках. Бо це справді феноменаль­ний графічний стиль і надзвичайно теплі тек­сти для дітей, які відкривають чудовий казко­вий світ».

Схожі новини