Передплата 2024 «Добра кухня»

У пошуках любові під час війни

У Львівському театрі «Воскресіння» відбулася вистава «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», яку зіграли непрофесійні актори — вимушені переселенці

Фото автора
Фото автора

Коли війна змушує людей залишати рідні домівки (чи їхні руїни) і їхати у більш безпечні місця, то, здається, руйнується звичний світ. Переїхавши до чужого міста, живучи поряд з чужими людьми, кожен вчиться існувати у нових реаліях, як вміє. П’ятеро талановитих людей, яких доля звела в Ужгороді, об'єдналися і створили виставу «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», назвавши свій театр-студію «УЖіК». Режисером виступив В’ячеслав Єгоров. Тепер «актори» презентують своє дітище в різних містах України. Режисер каже, що працювалося йому з непрофесійними акторами напрочуд легко, адже вони виявилися дуже талановитими, а головне — сповненими натхнення і бажання спробувати себе в новій іпостасі.

Слід зауважити, що, якби я не знала, що йду на виставу, яку гратимуть не професійні актори, а люди, котрі покинули свої домівки, то подумала б, що це таки актори — настільки правдиво й органічно вони почуваються на сцені. Класичний сюжет трагедії Шекспіра про батька, який поділив свою владу між двома старшими доньками, вигнавши ні з чим наймолодшу тільки за те, що вона не лукавила і чесно сказала, нічого не прикрашаючи і не перебільшуючи, що любить його так, як донька повинна любити батька. Між старшими доньками тепер уже колишній король поділив і свої землі. І сталося те, що мало статися, — дочки виявилися не гідними любові батька і наданої їм влади. А наймолодша донька, яку батько зневажив, прийшла йому на допомогу, не зважаючи на те, що він майже втратив здоровий глузд.

Театральне дійство переплетене з відеорядом — документальними уривками з фільму про героїв, яких ми бачимо на сцені. Кожен розповідає свою історію — хто він, звідки, чим займається (режисер документального фільму про акторів-переселенців — Дмитро Грешко). Так, виконавець ролі Короля Ліра Олексій Дашковський до війни був вчителем англійської мови, хтось — майстром манікюру, хтось — юристом… В інших ролях: Блазень — Руслана Тимофій, Гонерилья — Софія Алмаз, Регана — Олена Аляб'єва, Корделія — Юлія Горєлкова.

Кажуть, мистецтво лікує. У випадку з акторами-переселенцями саме театральна сцена стала тим рятівним колом, яке допомагає вижити в умовах війни. І не втрачати віру, і не втомлюватися шукати любов…

Схожі новини