Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Майже 7 млрд євро: парламент Норвегії погодив багаторічну програму підтримки для України

  • 16.02.2023, 15:45
  • 673

Програму підтримки України назвали ім'ям лауреата Нобелівської премії миру Фрітьйофа Нансена, який у своїй роботі 100 років тому доклав зусиль для допомоги зокрема й Україні

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

У парламенті Норвегії ухвалили рішення щодо багаторічної програми підтримки для України на 75 млрд норвезьких крон — майже 7 млрд євро, повідомила пресслужба уряду Норвегії.

«Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, тобто — і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися», — наголосив прем'єр країни Йонас Гар Стьоре.

Щорічні внески у межах програми становитимуть майже 15 млрд крон (понад 1,3 млрд євро), допомогу надаватимуть на основі поточних потреб України, оцінку яких оновлюватимуть регулярно.

«У поточній фазі війни особливо важлива підтримка зброєю, щоб Україна могла повернути контроль над своєю територією. У 2023 році половина наданої допомоги буде військовою», — пояснив Стьоре.

Також кошти спрямують на гуманітарні потреби в Україні та сусідніх країнах — зокрема, Молдові, на підтримку цивільної інфраструктури та відбудови «коли це стане можливо».

Протягом 2023 року виділять 7,5 млрд крон підтримки на військові потреби України і стільки ж — на цивільні. Оскільки у наступні роки ситуація може змінюватися, щорічну пропорцію допомоги на цивільні та військові потреби визначатимуть безпосередньо перед наступним роком.

Військова допомога передбачатиме надання зброї із наявного озброєння норвезької армії та купленої через міжнародні механізми, зброї закупленої напряму у виробників та навчання для українських військових.

Відомо, що Норвегія хоче забезпечити високий рівень контролю і підзвітності, тому підтримка здебільшого надаватиметься через перевірені ефективні організації. Допомогу на цивільні потреби надаватимуть переважно у вигляді грантів.

«Тісна координація з українською владою та міжнародними партнерами щодо цільового призначення допомоги буде життєво важливою для того, щоби кошти використовували згідно з потребами України. Ця підтримка має посилити демократичні інституції, верховенство права та громадянське суспільство в Україні», — додали у комюніке.

Поза тим, депутати підтримали виділення ще 5 млрд крон для підтримки бідніших країн світу, які економічно постраждали через глобальні наслідки війни РФ проти України.

Під час обговорення пакету до парламенту Норвегії звернувся з промовою президент України Володимир Зеленський.

Раніше Норвегія вирішила передати Україні вісім танків Leopard 2 і до чотирьох танків спеціального призначення.

Схожі новини