Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Перша світова війна завдала великої шкоди цьому ремеслу»

Глинянський килим — у списку нематеріальної культурної спадщини України

Так вишукано виглядає унікальний візерунок килима.
Так вишукано виглядає унікальний візерунок килима.

Мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю стало п’ятим елементом з Львівщини, який внесено до національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Торік цей список поповнили Яворівська дерев’яна забавка, Яворівський пиріг, об'ємна сферична Різдвяна зірка із села Мацьковичів та говірка на Мостищині.

Цьогоріч у список нематеріальної спадщини планують внести весільні обрядові пісні Бойківщини «Ладкання» та Сокальську сорочку (крій та орнамент жіночих і чоловічих сорочок).

Глинянський візерунковий текстиль — вишивані і гладкоткані, ворсові вовняні і шовкові килими, ткані та вишивані заслони на вікна і двері, накриття на стіл і ліжка, рушники, ткані і вишивані святкові жіночі фартухи, святкове вбрання, весільні строї, сценічні костюми, трикотажні вироби (светри, безрукавки, жіночі костюми)… Гладкоткані килими мають велику цінність. Є два способи виготовлення — рахункова техніка ткання, яка уможливлює відтворення складних високохудожніх тканин. Також побутує й інша техніка виготовлення гобеленів — на горизонтальних кроснах за рисунком.

Історія Глинянського килима почалася з 1885 року, коли парох церкви Святого Миколая Филимон Решетилович створив «Ткацьке товариство в Глинянах» і «Ткацьку школу». У 1894 році було відкрито державну ткацьку школу. При ній було започатковано «Польське ткацьке товариство „Килим“ в Глинянах».

Як розповів директор Історико-краєзнавчого музею Винників Ігор Тимець, включення Глинянського килима до списку нематеріальної культурної спадщини — не випадковість. Треба було довести, що узор унікальний.

«За цим стоїть багаторічна робота науковців та музейників, — каже пан Ігор. — Вони відшукали носіїв ремесла створення Глинянського візерункового текстилю, перегорнули чимало архівних документів, прослухали спогади очевидців про діяльність відомої фабрики у Глинянах. Перша світова війна завдала великої шкоди цьому ремеслу. У 1921 році було відроджено випуск художніх тканин. Високий професіоналізм місцевих ткачів, які виготовляли килими за проєктами найвидатніших митців XX століття, зробив глинянські візерункові тканини популярними у цілому світі»

Схожі новини