Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині - два нових підвиди штаму «Омікрон»

Але запроваджувати тотальний масковий режим, на думку медиків, наразі зарано. Тенденція — хворіють переважно люди, які за останні три місяці не мали додаткової дози вакцини проти COVID-19

Фото з приватного архіву Наталії Іванченко
Фото з приватного архіву Наталії Іванченко

За останній тиждень у Львівській області удвічі побільшало хворих на коронавірус — 257 хворих (для порівняння, в останній тиждень січня упродовж тижня було 123 хворих). Побільшало і летальних випадків внаслідок ускладнень від ковіду — 4 смертей (в останній тиждень січня — один летальний випадок). А ось грип типу А, який був поширений наприкінці жовтня та у листопаді, зараз йде на спад. Грипу типу B у Львівській області було виявлено три випадки.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванчеко.

«257 хворих і такі цифри нас насторожують, — каже чиновниця. — Захворюваність на коронавірус зросла удвічі. Якщо раніше за тиждень був один летальний випадок, то минулого тижня — чотири смерті. Також зросла кількість госпіталізованих. Якщо раніше госпіталізація була на рівні 112−120 хворих, то станом на ранок 6 лютого — 157 осіб на стаціонарному лікуванні. Періодично ми скеровуємо позитивні зразки COVID-19 на дослідження у Київ, у вірусологічну лабораторію. За результатами досліджень, на Львівщині циркулює штам корони „Омікрон“, який був ще два місяці тому. Але також є нові підвиди цього штаму „Омікрон“ — BF-14 та BQ1−10. Але різновиду штаму „Омікрону“, який циркулює у Європі (XBB 15) у Львівській області не виявлено. Тенденція — хворіють люди, які за останні три місяці не мали додаткової дози вакцини проти COVID-19. Тобто зараз хворіють люди, які не мають бустерної дози (або другої бустерної дози). Або в кого пройшло три місяці від попередньої вакцинації. Тому закликаю усіх вакцинуватися».

Станом на 6 лютого, двома дозами щепилося менше ніж 50% населення Львівської області. Відсоток щеплень двома бустерними дозами, каже пані Іванченко, вкрай низький. Вакцин для щеплення не бракує. Також на Львівщині почали вакцинуватися діти віком 5−11 років: минулого тижня дозу вакцини отримали 319 дітей. Працює 170 стаціонарних пунктів щеплень, три мобільні бригади та два центри масової вакцинації.

За словами Наталії Іванченко, спалах коронавірусу у Львівській обласні не пов’язаний з погіршенням погодних умов. Головна причина в тому, що люди не одягають маски в громадському транспорті, де найчастіше пасажири чхають (з порушенням усіх гігієнічних вимог). А ті, хто захворіли і мають перші ознаки ГРЗ — не лікуються і навіть не звертаються до сімейного лікаря. Запроваджувати тотальний масковий режим, на думку медиків, наразі зарано.

«Вірус поширюється від людини до людини — при прямому контакті, — наголошує Наталія Іванченко. — Люди просто розслабилися… Не провітрюють приміщення. Коли хтось захворів, то перші прояви клінічних симптомів проявляються лише через два дні. Буває так, що проявляється головний біль, але людина не підозрює, що може становити небезпеку для оточуючих. Треба дотримуватися соціальної дистанції. І найголовніше — хворі люди повинні сидіти вдома. Як тільки вони це робитимуть, вірус припинить передаватися від людини до людини».

Схожі новини