Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові херсонцю пересадили м’яз зі спини на голову

  • 03.02.2023, 12:45
  • 2 403

Михала з Херсонщини врятували з-під завалів будинку, де прилетіло дві ракети. Чоловіку зробили складну операцію з пересадки м’яза зі спини на голову львівські лікарі зробили в Польщі

Михайло після операції
Михайло після операції

Про це повідомили у Першому медоб'єднанні Львова.

У будинок 55-річного Михайла на Херсонщині прилетіло дві ракети. Дружина загинула, а чоловіка з-під завалів дістав син. У нього була розірвана щока, перелом руки та забої. Серед численних поранень — важкі опіки голови. Шкіри на черепі не лишилося.

Три тижні на межі життя та смерті Михайло провів у криворізькій реанімації. Далі його евакуювали до Національного реабілітаційного центру «Незламні» Першого медоб'єднання Львова, де чоловік переніс майже 30 операцій. Лікарям таки вдалося стабілізувати стан пацієнта. Але залишалася найбільша проблема — рана на голові, яку потрібно було терміново закрити м’язовою тканиною, інакше у будь-який момент мозок могла вразити смертельна інфекція.

«Вихід — складна реконструктивна операція: пересадження тканин зі спини на голову. Допомогти львів'янам зголосилися канадійці, однак з’ясувалося — в Україну приїхати не готові, готові до Польщі. Відтак українські медики з пацієнтом вирушили туди. До клініки польського містечка Челядзь від Львова — 400 км.

Операція тривала 12 годин. Українсько-канадська команда працювала як один механізм. Хірурги спершу відділили клапоть найширшого м’яза спини, а потім — пересадили його на оголений череп. Судини, розміром з людську волосину, зшивали під мікроскопом", — розповіли у медоб'єднанні.

Після успішного втручання чоловік за тиждень повернувся до львівського медзакладу, де проходить реабілітацію. Попереду у нього ще кілька косметичних операцій на обличчі.

Схожі новини