Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія не дотримується угоди про ядерну зброю, — США

  • 01.02.2023, 09:45
  • 591

рф порушила двосторонній договір про зменшення ядерних озброєнь великої дальності, відмовившись зробити інспекцію та відхиливши прохання США про зустріч

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак, у звіті Державного департаменту США для конгресу йдеться про те, що росія вперше з набуття чинності угоди у 2011 році не дотримується її. Відсутність інспекцій також ускладнила перевірку кількості боєголовок, які розгорнула рф.

«Цей висновок зробили через занепокоєння, що гостра напруга через вторгнення росії в Україну може поставити під загрозу перспективи співпраці з контролю над озброєннями та переговорів щодо наступної угоди, яка набуде чинності після закінчення терміну дії СНО-III у 2026 році», — йдеться у повідомленні.

Відомо, що адміністрація Байдена прагне зберегти СНО-III (Договір між рф та США про заходи з подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь, Treaty between the United States of America and the Russian Federation on Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms, New START), який є останньою великою угодою, що регулює ядерну конкуренцію між сторонами, і тисне на росію, щоб вона виправила порушення.

«Тут є чіткий шлях до повторного виконання зобов’язань, і ми продовжуємо високо цінувати цю угоду. Обидва ці випадки невідповідності легко виправити», — заявили у Держдепартаменті.

Заступник міністра закордонних справ рф сергій рябков минулого тижня оголосив, що важко відповісти на занепокоєння Вашингтона, «поки США не переглянуть свою надзвичайно ворожу лінію щодо рф», намагалися звинуватити США в ослабленні співпраці з імплементацією угоди.

ЗМІ пишуть, що президент Байден на початку каденції закликав до п’ятирічного продовження СНО-III, і кремль на це погодився. Угода обмежує кількість розгорнутих ядерних боєголовок і бомб до 1550 і містить положення про інспекції на місці для перевірки обмежень договору.

Відомо, що перевірки призупинені у березні 2020 року, після спалаху пандемії Covid-19, за взаємною згодою. Та повномасштабна війна у 2022 році ускладнила ситуацію. У серпні того року США прагнули відновити інспекції, але рф відмовилася. Проблеми загострилися, коли Штати спробували обговорити свої занепокоєння на сесії Двосторонньої консультативної комісії СНО-III, яка була створена для контролю виконання угоди. У росії знову відмовилися.

У вересні 2022 року рф повідомила про наявність у 1549 боєголовок і бомб. Однак без перевірок, йдеться у звіті Держдепартаменту.

Тим часом Державний департамент заявив: якщо росія перевищить максимальну кількість боєголовок, то ці цифри не будуть значущими у військовому відношенні.

«Зараз немає жодного договору, який би рф не порушувала або не порушує. Об'єднаний штаб повинен припустити, що росія порушила або буде порушувати нові обмеження щодо СНО. Я хочу побачити плани щодо відповіді США», — зазначив голова комітету Палати представників у справах збройних сил Майк Роджерс.

рф продовжує повідомляти про свої випробувальні ракетні пуски згідно з договором і обмінюватися даними про кількість розгорнутих боєголовок, ракет і бомбардувальників. Представник департаменту зауважив, що росіяни продовжували говорити про підтримку договору.

Виконавчий директор Асоціації контролю над озброєннями Деріл Кімбол наголосиі, що труднощі можуть створити проблеми для переговорів про потенційний наступний договір: «СНО-III закінчиться рівно через 1101 день. Що довше рутін блокуватиме ефективну співпрацю зі Сполученими Штатами щодо дипломатії контролю над ядерними озброєннями, тим більша ймовірність, що ядерні арсенали рф та США залишаться без обмежень уперше з 1972 року».

Схожі новини