Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Китай підтримує армію росії: США знайшли докази

  • 24.01.2023, 14:45
  • 971

Деякі державні компанії Китаю допомагають росії у війні з Україною

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За даними ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена надала китайському уряду докази такої підтримки.

Відомо, що йдеться про економічну та нелетальну військову допомогу, і про ухиляння від санкцій, які діють проти росії. Інших подробиць вони не надали.

Ця ситуація стривожила США настільки, що Штати передали дані своїм китайським колегам та попередили їх про наслідки надання матеріальної підтримки у війні.

Попри те, що цю інформацію досі не підтвердили, посадовці США вже заявляли про те, що відносини між росією та Китаєм зараз надзвичайно тісні, і Китай робить більше, ніж будь-коли для підтримки рф.

Наближені до адміністрації Байдена назвали діяльність державних підприємств Китаю свідомим сприянням росії у її військових діях. Водночас вони не уточнили, які саме докази має адміністрація. Лише повідомили, що їх вивчають, аби визначити значущість.

Росія та Китай перед війною оголосили про «широкі» відносини, а офіційні особи США вважають, що Китай спершу хотів продавати росії летальну зброю, але згодом відмовився від цього плану.

Наразі адміністрація вважає, що уряд Китаю хоче допомогти росії, а не зберігати нейтралітет.

Китай принципово заперечує будь-які санкції, крім тих, які узгодили в Організації Обʼєднаних Націй, і розглядає заклики США до інших країн обмежити торгівлю як порушення суверенітету.

Тим часом у 2022 році імпорт Китаю з росії зріс майже на 50% порівняно з 2021, тоді як експорт зріс на 13%.

У Китаї функціонують тисячі державних підприємств, деякі безпосередньо контролює центральний уряд, їхні керівники прирівнюються до міністрів, інші підлягають менш прямому нагляду. Однак усі вони під впливом Комуністичної партії, навіть якщо їх не завжди суворо контролюють.

Схожі новини