Передплата 2024 «Добрий господар»

Плідна співпраця: фірма батьків однопартійця Козицького виграла тендерів, оголошених ЛОВА, на 600 тисяч гривень

Заступник голови облради Юрій Холод «відхрестився від батьків»: «Займається бізнесом сім'я Холод, а не я»

Юрій Холод та Максим Козицький. Фото з Фейсбуку Юрія Холода
Юрій Холод та Максим Козицький. Фото з Фейсбуку Юрія Холода

Знову за старе. Фірма «Ромус-Поліграф», яка належить батькам заступника голови Львівської облради Юрія Холода, фаворит у співпраці зі Львівською ОВА.

Про це повідомило видання «Варіанти» у статті «Козицький підкинув батькам свого однопартійця Холода 600 тисяч на сувеніри і постери».

У матеріалі йдеться, що впродовж грудня 2022 року ТОВ «Ромус-Поліграф» перемогла у 38 тендерах, оголошених низкою департаментів Львівської ОВА, та уклала договори на загальну суму в 616 436 грн.

Журналісти «Варіантів» виявили це, провівши моніторинг системи публічних закупівель ProZorro.

Усі закупівлі пов’язані з поліграфічною діяльністю та придбанням канцтоварів. Найбільш «плідною» виявилася безпосередня співпраця з адміністрацією Львівської ОВА: компанія виграла 12 тендерів на закупівлю канцелярських товарів, господарського інвентарю та сувенірної продукції. Зокрема, лише на нагородні рамки «Подяка» з обласного бюджету витратять 69 195 грн.

Загальна вартість решти 11 закупівель становить 250 904 грн:

  • закупівля офісного устаткування та приладдя за 52 171 грн (9 грудня 2022 рік);
  • закупівля термочашок з нанесенням логотипа за 44 502 грн (27 грудня 2022 рік);
  • закупівля ксероксного паперу А-4 за 30 547 грн (20 грудня 2022 рік);
  • закупівля брендованих паперових пакетів за 16 895 грн (22 грудня 2022 рік);
  • закупівля бланків подяк за 15 600 грн (22 грудня 2022 рік);
  • закупівля паперових чи картонних реєстраційних журналів за 9 480 грн (9 грудня 2022 рік);
  • закупівля швидкозшивачів та супутнього приладдя за 5 612 грн (9 грудня 2022 рік);
  • закупівля сувенірних ручок з логотипом за 4200 грн (27 грудня 2022 рік);
  • закупівля зошитів за 1 158 грн (9 грудня 2022 рік);
  • закупівля друкарської фарби за 999 грн (9 грудня 2022 рік);
  • закупівля омивача скла за 545 грн (9 грудня 2022 рік).

Також з бюджету Львівщини оплатять 4 замовлення для департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА на 59 796 грн:

  • закупівля постерів «Пункт Незламності» за 38 400 грн (5 грудня 2022 рік);
  • закупівля канцелярських товарів і паперу для друку за 14 396 грн (21 грудня 2022 рік);
  • закупівля брошур «Різдвяний довідник» за 5000 грн (19 грудня 2022 рік);
  • закупівля постерів «Геть рф з ООН та Радбезу» за 2000 грн (19 грудня 2022 рік).

Крім цього, ТОВ «Ромус-Поліграф» уклало 7 контрактів з департаментом фінансів Львівської ОВА, з управлінням транспорту та зв’язку — 4 контракти, з департаментом міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва, департаментом агропромислового розвитку, департаментом архітектури та розвитку містобудування, департаментом дорожнього господарства — по 2 контракти, з управлінням туризму та курортів, департаментом економічної політики, департаментом охорони здоров’я, департаментом ПЕК та ЖКГ — по 1 контракту. Загальна вартість цих закупівель становить 305 736 грн.

На запитання журналістки «ВЗ», чи немає тут корупції, сам Юрій Холод «відхрестився від батьків»: «При чому тут я? Ви маєте питання до батьків — дзвоніть до них. Я не знаю, що тут коментувати, коли я до цього не маю жодного відношення. Займається бізнесом сім'я Холод, а не я. Коментарі беріть у них, або у відповідальних осіб ЛОДА».

Це вже не перша така «плідна співпраця» фірми батьків Юрія Холода зі Львівською ОДА. Торік в інфопросторі вибухнув подібний скандал, коли ТзОВ «Ромус-Поліграф» отримало 500 тисяч гривень від ЛОДА у межах програми допомоги бізнесу під час воєнного стану. Тоді у ЛОДА не вбачали у цьому жодної корупції.

Заступник дирек­тора департаменту економічної полі­тики Львівської ОВА Орест Гринів на запитання «ВЗ» відповів: «Тут немає ніякої корупції. На час воєнного стану Львівська ОВА підготувала програ­му підтримки бізнесу. Це, зокрема, під­тримка релокованих підприємств, які пе­реїхали на Львівщину зі сходу. А також підтримка і надання фінансової допомо­ги місцевим виробничим підприємствам трьох галузей — машинобудівна промис­ловість, виробництво харчових продуктів і виробництво одягу. Підприємства цих галузей могли подати заявку на таку допомогу. Усі місцеві підприємства, які відповідали оприлюдненим вимогам, могли подати заявку. Підприємство „Ромус-Поліграф“ від­повідало усім цим критеріям. Експертна комісія ухвалила рішення про надання допомо­ги 500 тис. грн. Це підприємство — таке саме, як всі інші підприємства Львівщини. Має таке ж право подаватися на допомо­гу, як і всі інші. Тут немає жодного підтек­сту, ми не бачимо тут нічого поганого».

Наразі телефони профільних чиновників ЛОДА не відповідали. Але нема сумніву, що і цього року відповідь буде аналогічною: «Тут немає жодної корупції». Але чи це дійсно так?

Довідка «ВЗ»

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, «Ромус-Поліграф» належить львів'янам Ігорю Холоду й Романі Холод, батькам заступника голови Львівської облради Юрія Холода. До свого обрання заступником голови ЛОР (1 грудня 2020 року) Юрій Холод працював заступником голови Львівської облдержадміністрації. Юрій Холод є однопартійцем голови Львівської ОДА Максима Козицького — обидва члени партії «Слуга народу».

Схожі новини