Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відомий російський маніяк попросився на фронт: він убив та зґвалтував понад 80 жінок

  • 15.01.2023, 13:50
  • 1 555

російський серійний вбивця та ґвалтівник із міста Ангарська Іркутської області Михайло Попков, який убив понад 80 жінок та одного міліціонера, попросив відправити його воювати на Україну як найманця

російський серійний вбивця та ґвалтівник із міста Ангарська Іркутської області Михайло Попков. Фото із соцмереж
російський серійний вбивця та ґвалтівник із міста Ангарська Іркутської області Михайло Попков. Фото із соцмереж

Зараз Попков, більш відомий як «ангарський маніяк», відбуває два довічні покарання. Про своє бажання маніяк заявив в інтерв'ю кореспондентові програми «Вести Іркутськ».

Втім, Попков зробив невелике уточнення: він хотів би пересидіти зимові холоди у теплій камері.

«Протягнути б ще січень-лютий. Найбільш холодні. Для мене морози — це найгірше, що може бути… Просто після теплого приміщення опинитися зараз у траншеї холодною… На скільки там людини вистачить», — пояснив серійний убивця, який дбає про свій комфорт.

Попков упевнений, що його досвід, знання та вміння будуть дуже корисними на війні у сусідній країні.

«Щодо моєї військово-облікової спеціальніальності, то, я так думаю, вона зараз досить затребувана. Хоча зараз сучасніше це все — радіоелектроніка тощо. Мені, незважаючи на те, що 10 років у в’язниці перебуваю, гадаю, не так складно буде щось вивчити швидко», — запевнив жорстокий убивця.

За інформацією «Вестей», після того, як Попков написав прохання на фронт, його етапували до Іркутська, хоча він довго відбував покарання в колонії для засуджених на довічне позбавлення волі в Мордовії.

58-річного Попкова було засуджено до довічного позбавлення волі 14 січня 2015 року. Тоді суд визнав, що він скоїв 22 вбивства та два замахи на вбивство (дівчат врятували медики). 10 грудня 2018 року Попкова засудили ще за 56 вбивств та один замах.

Водночас сам маніяк зізнався ще у трьох вбивствах, але його провина за цими епізодами в суді не була доведена. У 2020 році, вже перебуваючи в колонії, Попков написав зізнання, повідомивши ще про два вбивства.

Вік більшості жертв на момент вбивства становив від 19 до 28 років. Однією жертвою було 15, ще чотирьом — від 35 до 40 років. Усі жінки були середнього зросту (155−170 см) і схильні до повноти. Усі, крім однієї, у момент вбивства перебували у стані алкогольного сп’яніння середнього чи сильного ступеня і перед смертю зазнали зґвалтування. Єдиної жертви, яка в момент нападу була твереза, не було зґвалтовано. Злочинець задушив її шарфом і завдав ударів ножем по вже мертвому тілу. Одну із жертв Попков спалив після вбивства. В іншої вирізав серце.

Хоча вбивства розпочалися ще 1992 року, встановити особу «ангарського маніяка» змогли лише 2012-го за допомогою молекулярно-генетичної експертизи — біологічні матеріали 3,5 тисячі людей порівняли зі спермою, знайденою на тілах убитих.

Попков був молодшим сержантом мвс рф і до звільнення 1998 року з міліції вчиняв деякі злочини у формі міліціонера та на службовій машині.

Після звільнення з мвс маніяк підробляв приватним таксистом. Він пропонував жінкам, яких віз, побути разом, потім відвозив їх у ліс, ґвалтував і вбивав. Як повідомляли ЗМІ, «ангарський маніяк» вбивав не всіх: були пасажирки, яких він довозив за потрібною адресою.

«Зрозуміло, він старанно ґвалтував своїх жертв, переважно у момент їхньої агонії. У хвилину натхнення Попков міг урізноманітнити звичайний репертуар: вирізати серце чи очі, відрізати дамі груди і пальці. Сьогодні „ангарський маніяк“ зрозумів, що його унікальні навички дуже потрібні вітчизні. його війні з Україною», — прокоментував російський опозиціонер Олександр Невзоров, припустивши, що серійного вбивцю з радістю приймуть до ЧВК.

«Зважаючи на високу кваліфікацію Попкова та його дорогоцінний досвід, „ангарський маніяк“, безсумнівно, буде затребуваний. Він отримає погони, зброю та статус. Будь-які ПВК ще й поб’ються за цей дорогоцінний кадр», — написав опозиціонер.

Схожі новини